Ezrek a megölt koptok búcsúztatásán Kairóban

Ezrek vettek részt vasárnap Kairóban a Szent Márk-székesegyházban négy egyiptomi kopt keresztény búcsúztatási szertartásán, akik előző nap vesztették életüket egy felekezetek közti összecsapásban.
A bazilikából távozó gyászoló híveket megtámadta egy randalírozó tömeg, és az összecsapásokban meghalt egy ember, legalább 20 pedig megsebesült - közölték egészségügyi források. Muzulmánok és kopt keresztények közötti fegyveres összetűzésben öten haltak meg szombaton az egyiptomi fővárostól északra fekvő al-Huszusz kisvárosban, négy kopt keresztény és egy muzulmán.

"Takarodj!", "Ez a mi országunk, mi nem megyünk!" - kiáltozták a katedrálisból távozó kopt hívők vasárnap, szavaikat Mohamed Murszi államfőnek címezve. A Muzulmán Testvériség vezetőjének hatalma ellen is tiltakoztak - ebből a fundamentalista szervezetből került az elnöki posztra Murszi.

Az eseményeket élő adásban közvetítette a televízió, s a felvételeken az is látható volt, hogy ismeretlenek kövekkel és gyújtópalackokkal támadtak az iszlamistaellenes jelszavakat skandálókra, fehér füst szállt fel az egyik közeli utcában, és meghatározatlan eredetű detonációk hallatszottak. A rohamrendőrség könnygázzal próbálta meg szétoszlatni a tömeget.

A mentőszolgálat vezetője közölte, hogy az összecsapásokban megsebesült legalább 20 ember. Az egészségügyi minisztérium szóvivője pedig elmondta később, hogy az egyik sebesült kórházba szállítás után meghalt. Hoszni Mubarak volt elnök hatalmának két évvel ezelőtti megdöntése óta jelentősen megnőtt a keresztények és a muzulmánok közötti összetűzések száma a túlnyomórészt muzulmán egyiptomi társadalomban. A 84 millió lakosnak mintegy tíz százaléka kopt keresztény. Mubarak bukása óta körülbelül ötven keresztény és több muzulmán halt meg ilyen erőszakcselekményekben.

Egyiptom legfőbb bírói testülete vasárnap sürgette a Murszi által novemberben kinevezett, de a liberális ellenzék által támadott főügyészt, hogy mondjon le önként, és térjen vissza egyszerű bírónak. A Legfelsőbb Igazságügyi Tanács meglepetést keltő, a MENA hivatalos hírügynökség által ismertetett közleményében felszólította, Talaat Abdalláh Ibráhimot: a bírói kar egysége érdekében "fejezze ki óhaját" arra, hogy visszatér előző munkájához.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu