Mindkét montenegrói elnökjelölt azt állítja, ő győzött

A vasárnapi montenegrói elnökválasztáson indult mindkét jelölt, a kormánypárti és az ellenzéki is győztesnek nyilvánította magát késő este.
A voksolás hivatalos eredményét várhatóan hétfőn hirdetik ki.

Filip Vujanovic, az Adria-parti kis országot több mint 20 éve kormányzó Szocialisták Demokratikus Pártjának (DPS) jelöltje bejelentette: a párt saját számításai szerint ő kapta a szavazatok 51,3 százalékát, míg ellenfele, Miodrag Lekic 48,7 százalékot szerzett.

A megosztott ellenzék több pártja által támogatott Lekic táborából ugyanakkor közölték: a szavazatok több mint 90 százalékának összesítése után az ellenzéki jelölt 50,5-49,5 arányban vezet, és a maradék néhány százaléknyi szavazattól függetlenül megnyerte az elnökválasztást.

Az öt évre választott államfő tisztsége ceremoniális Montenegróban, a végrehajtó hatalmat a Milo Djukanovic miniszterelnök vezette kormány gyakorolja. Az elnökválasztáson elszenvedett esetleges vereség ugyanakkor súlyos csapás volna a DPS számára.

Csaknem hét évvel Montenegró függetlenné válása után továbbra is az államiság kérdése, Montenegró önállósága a legfontosabb törésvonal. Mint minden korábbi voksolásnál, a vasárnapi elnökválasztást megelőző kampányban is ez volt az egyik fő téma. A Montenegró függetlenségét pártolók túlnyomó többsége a DPS jelöltjét támogatta, a Szerbiával való államközösség hívei Lekicre szavaztak.

Cikk ajánló

 • Roham a mosógépekért

  Legjobb esetben is legfeljebb 20 ezer háztartásba kerülhet támogatott, energiatakarékosabb készülék.

 • Öröm és üröm a Balatonnál

  A statisztikák szerint újra felfedeztük a Balatont, de a tóparti kereskedők mást látnak.

 • A legjobb balatoni strandok

  A legtöbb pontot idén a balatongyöröki strand gyűjtötte be.

 • Színcity

  Kortárs művészek festenek egy hónapon át budapesti tűzfalakra.

 • Levendulázz!

  Bár csaknem egy évszázada honos Tihanyban a levendula, az elmúlt pár év alatt valóságos levendulaláz lett úrrá a félszigeten.

Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal

Hírlevél regisztráció


PCLand.hu

Metropol Ingatlan