Befejezték munkájukat az olasz bölcsek

Jelentéssel zárta le munkáját pénteken az a tíz "bölcs", akit Giorgio Napolitano olasz köztársasági elnök március 30-án bízott meg a kormányalakítási patthelyzet feloldásával.
A választási törvény reformja (a külföldi szavazókörzetek eltörlése), a törvényhozás létszámának csökkentése 120 fős szenátussal és 480 fős képviselőházzal (a jelenlegi 315 és 630 fős felső- és alsóház helyett), az állampolgári jogon járó minimális szociális segély bevezetése: többek között ezek a pontok szerepelnek abban a két jelentésben, amelyet a bölcsek alkotta munkacsoport két hét alatt dolgozott ki és adott át Napolitanónak. A jelentés azt is megállapítja, hogy Itália hatvanmilliós lakosságának több mint 28 százalékát fenyegeti az elszegényedés és a "peremre szorulás veszélye", miközben már hatmillió a szegénységi küszöb alatt élők száma.

"Megállapításra került, hogy csakis a pártok közötti együttműködés vezethet az új olasz kormány felállásához, amelyre az országnak sürgős szüksége van" - hangoztatta Napolitano. Hozzátette, a pártokkal való kormányalakítás feladata már utódjára vár, neki adja át a "bölcsek" jelentéseit.

Napolitano szerint a bölcsek - akiket az államfő a februári választások utáni belpolitikai patthelyzetben nevezett ki - Olaszország "legsürgősebb igényeire" kerestek választ, "javaslatokat dolgoztak a válságból való kilábalásra", közös alapot nyújtva ezzel a pártoknak a kormányalakításhoz.

A mandátuma végéhez érkezett Napolitano a bölcsekkel időt is nyert: április 18-án az olasz parlament új elnököt választ.

Ez sem tűnik könnyebb menetnek

A pártok azonban eddig a köztársasági elnök személyéről sem tudtak megállapodni. Silvio Berlusconi, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) elnöke pénteken a La Repubblica balközép napilapban ismételten azt hangoztatta, hogy a jobbközép kész megszavazni a balközép javasolta államfőjelöltet, ha a balközép kész a jobbközéppel a kormányalakításról egyeztetni. A nagykoalíció lehetőségére Pierluigi Bersani, a balközép Demokrata Párt (PD) főtitkára eddig nemet mondott. "Az államfő személyét nem lehet kormányra váltani" - hangoztatta Massimo D'Alema PD-elnök.

Sajtóértesülések szerint már nem az eddig esélyesnek tűnő Franco Marini a PD első számú államfőjelöltje, hanem Anna Finocchiaro, a PD volt szenátusi frakcióvezetője vagy DÍAlema. Giuliano Amato volt kormányfő jelölését az Északi Liga vétózta meg.

Az 5 Csillag Mozgalom (M5S) pénteken újraindította az államfőjelöltről szóló online szavazást, miután a csütörtöki voksolást a mozgalom szerint hacker-támadás hiúsította meg. A sajtó szerint az M5S-nek jobb vírusirtó programra van szüksége: a lapok azt feltételezik, hogy a mozgalom vezére, Beppe Grillo azért ismételtette meg a szavazást, mivel neki nem tetsző jelölt nyert volna.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu