Letartóztatták a második gyanúsítottat

A rendőrség pénteken helyi idő szerint valamivel este 9 óra előtt letartóztatta a bostoni robbantás életben maradt feltételezett tettesét, a 19 éves Dzsohar Carnajevet.
Barack Obama amerikai elnök beszédében arra kérte a hatóságokat, derítsék ki a merénylet okát.

Carnajev egy családi ház hátsó udvarán, egy ponyvával letakart csónakban bújt meg. A rendőrség tájékoztatása szerint a gyanúsítottal a konfrontáció egy órán át tartott, túsztárgyalót is bevetettek. A hatóságok nagy körültekintéssel hajtották végre az elfogás műveletét, mert attól tartottak, hogy Dzsohar Carnajev, akárcsak a hajtóvadászat során a 26 évesen meghalt bátyja, Tamerlan Carnajev, robbanóanyagot tartalmazó mellényt visel.

A gyanúsítottnál az őrizetbe vételekor nem volt robbanóanyag. Kézre kerítésében egy túszszabadító csapat és egy hőérzékelő kamerával felszerelt helikopter is részt vett.

"A terrornak vége!" - jelentette be a bostoni rendőrség twitter-üzenőfalán. Massachusetts utcáin tömegek ünnepeltek.

Barack Obama elnök gratulált a bűnüldöző hatságoknak az öt napon át tartó, összehangolt erőfeszítéseikhez. Egyúttal utasította a Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI), a belbiztonsági minisztériumot és a hírszerzést, hogy derítsék ki: mi volt a terrortámadás oka és hogy volt-e a Carnajev fivéreknek segítője.

Péntek este az FBI a massachusettsi New Bedforban a bostoni merénylettel kapcsolatban őrizetbe vett két férfit és egy nőt, hogy kihallgassa őket arról, milyen kapcsolatban álltak Dzsohar Carnajevvel.

Az elfogott és sebesült Carnajevet kórházba szállították, állapota súlyos. Rendőrségi források szerint először szombaton vagy hétfőn fogják bíróság elé állítani, hogy ismertessék vele az ellene felhozott vádakat.

A Carnajev testvéreket a hatóságok azzal gyanúsították meg, hogy hétfőn két házilag készített pokolgépet robbantottak fel a bostoni maraton finisében. A terrortámadás következtében hárman életüket vesztették és több mint 180 ember megsebesült. Sokaknak a lábát szakították le a házilag készített, szögekkel és csapágygolyókkal megtöltött kukta-pokolgépek.

A hatóságoknak három napjába telt, hogy a robbantás helyszínén készült felvételek szisztematikus átvizsgálása alapján két személyre szűkítsék le a lehetséges elkövetők körét. A tettesek kilétének azonosításához a lakosság segítségét kérték.

Az FBI először csütörtök délután, nem sokkal öt óra után mutatta be azokat a felvételeket, amelyek két gyanúsítottról a két robbantás környékén készültek. Az amerikai médiában jelentések szerint ezzel indultak meg a végjáték gyorsan pergő, és 23 órán belül a végkifejlethez érő eseményei.

A fivérek csütörtök este 10-kor a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) környékén kiraboltak egy vegyesboltot, feltételezések szerint azért, mert nem volt pénzük a szökéshez. A bűncselekményhez riasztották a rendőrséget. A két Carnajev agyonlőtt egy helyszínre kiérkező rendőrt, a 26 éves Sean Colliert. Ezután elraboltak egy Mercedes terepjárót, amelynek vezetőjét egy óra múlva sértetlenül elengedték. Az illető elmondta: a két gyanúsított elárulta neki, hogy ők a bostoni maraton pokolgépes merénylői.

A rendőrök üldözőbe vették a Carnajeveket, akik a hajsza közben házilag készített gránátokat dobtak rájuk. Amikor a testvéreket végül konfrontációra kényszerítették, Tamerlan Canajev egybehangzó sajtójelentések szerint kiszállt az autóból és a rajta lévő öngyilkos mellény segítségével megpróbálta felrobbantani a rendőröket, akik azonban több lövéssel földre terítették. Az incidensben 15 rendőr könnyebben megsérült.

Beszámolók szerint Dzsohar Carnajev a bátyja testén áthajtva az autóval áttörte a rendőrségi torlaszt és elmenekült. Bostonban pénteken a hajtóvadászat után leállították a tömegközlekedést, nem nyitottak ki az üzletek, hivatalok és iskolák. A nap folyamán Boston elővárosában, Watertownban a bűnüldöző hatóságok többször is nagy erőket mozgattak meg a szökésben lévő gyanúsított elfogására, de hasztalan.

Péntek délután hatkor a helyi és a szövetségi hatóságok még arról voltak kénytelenek beszámolni, hogy Watertown házról házra történt átkutatása nem járt eredménnyel. Röviddel a sajtóértekezlet után azonban a város peremén tűzharc tört ki, amely végül a gyanúsított elfogásával végződött.

A csecsen származású Carnajev fivérek, családjuk más tagjaival együtt 10 évvel ezelőtt érkeztek az Egyesült Államokba. Az idősebbik mérnöknek, az ifjabbik orvosnak tanult. Dzsohar Carnajev már megkapta az amerikai állampolgárságot, Tamerlan még nem.

A testvérekről az elmúlt nap leforgása alatt az a kép rajzolódott ki, hogy kettejük kapcsolatában a hithű muszlim és erőszakos természetű Tamerlan dominált, akit egyébként, mint az a nap folyamán kiderült, egy külföldi kormány kérésére kihallgatott az FBI, de semmi terhelőt nem tudott rábizonyítani. Az öcs, Dzsohar az iszlámra, Szíriára és a csecsen függetlenségre vonatkozó linkeket és bejegyzéseket posztolt az interneten.

A Carnajev fivérek indítékaival kapcsolatban még nem hangzott el hivatalos tájékoztatás.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu