Robbantás Franciaország líbiai nagykövetségénél

Gépkocsiba rejtett pokolgéppel hajtottak végre merényletet kedden Franciaország líbiai nagykövetsége ellen Tripoliban - közölték nagykövetségi és helyi biztonsági források.
Francois Hollande francia elnök azt kérte a líbiai hatóságoktól, hogy derítsenek teljesen fényt erre az elfogadhatatlan cselekményre, Laurent Fabius külügyminiszter pedig a helyszínre indult.

A támadásban megsebesült a nagykövetség két francia őre, egyikük súlyosan. Komoly károk keletkeztek az épületben, ahol a konzulátus helyiségei is vannak és leomlott a képviseletet övező fal egy része. Teljesen kiégett a nagykövetség előtt parkoló két gépkocsi. A francia képviseletnek kétemeletes villa ad otthont egy főút sarkán a főváros Gargares negyedében. Két, magát megnevezni nem akaró biztonsági tisztviselő azt mondta, egyelőre nem tudni, miért történt a támadás. Külföldi képviselet ellen Tripoliban még nem követtek el ilyen merényletet.

A francia elnök a legnagyobb határozottsággal elítélte a merényletet. "Franciaország elvárja a líbiai hatóságoktól, hogy derítsen fényt erre az elfogadhatatlan cselekményre annak érdekében, hogy a tetteseket azonosítsák és bíróság elé állítsák. Franciaországon keresztül ez a cselekmény a nemzetközi közösség minden olyan országát érinti, amely elkötelezett a terrorizmus elleni harcban" - olvasható a francia elnöki hivatal közleményében. Francois Hollande azt kérte külügyminiszterétől, hogy azonnal induljon a helyszínre és tegyen meg minden szükséges intézkedést a két megsebesült francia őr hazaszállítása érdekében.

Két évvel a líbiai polgárháború után az észak-afrikai országban még mindig gondot okoz a biztonság megteremtése, az egységes hadsereg kialakítása. További gondot jelent a különböző fegyveres csoportok irányítása, amelyek soraiban ott vannak azok a felkelők, akik részt vettek 2011-ben Moammer Kadhafi diktátor hatalmának megdöntésében.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu