Musarraf pere Benazir Bhutto meggyilkolása ügyében

Benazir Bhutto volt miniszterelnök 2007-es meggyilkolása ügyében először jelent meg a bíróság előtt kedden Pervez Musarraf volt pakisztáni elnök, aki hazatérése óta más ügyben már többször állt bíróság elé.
Musarraf házi őrizet formájában előzetes letartóztatásban van azzal az üggyel kapcsolatban, amelyben a vád szerint államfőként szintén 2007-ben jogellenesen hirdetett ki rendkívüli állapotot és mozdította el állásukból az ország főbíráit.

​Az elnöki tisztséget 1999 és 2008 között betöltő, majd száműzetésbe vonuló nyugalmazott tábornok idén március 24-én tért haza, hogy jelöltesse magát képviselőnek a május 11-i parlamenti választásokra, végül azonban nem kapott engedélyt erre. Villájából, amely Iszlámábád egyik elővárosában található, rendőri kísérettel vitték kedden a ravalpindi terrorizmusellenes bíróságra. Ravalpindi a főváros, Iszlámábád tőszomszédságában fekszik.

A volt államfőt azzal vádolják a szóban forgó ügyben, hogy összeesküvést szőtt Bhutto meggyilkolására. Bhuttót egy politikai nagygyűlésen lőtték le. Öt évvel az eset után még senkit sem ítéltek el a merényletben való bűnrészességért.

A megerősített biztonsági intézkedések ellenére a ravalpindi bíróság előtt összecsapás tört ki Musarraf hívei és ellene tüntető ügyvédek között. Bottal ütötték és kővel dobálták egymást egy helyszíni tudósító szerint. A körülbelül 150 ügyvéd kutyának nevezte a volt elnököt, ami a muzulmánoknál a teljes megvetés jele.

A beidézett mindössze 15 percet töltött a tárgyalóteremben, majd kíséretével visszatért villájába.

Musarrafot az Akbar Bugti beludzsisztáni szakadár vezető meggyilkolásában való bűnrészességgel is gyanúsítják. Ebben az ügyben még nem kellett megjelennie bíróság előtt.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu