A NATO felszólította Észak-Koreát

Atomfegyver- és rakétaprogramjának feladására szólította fel a NATO Észak-Koreát kedden, a tagországok brüsszeli külügyminiszteri tanácskozásáról kiadott nyilatkozatában.
Az állásfoglalás szerint az atlanti szövetség „a lehető legerőteljesebb hangon” elítéli, hogy Phenjan folytatja ballisztikusrakéta-, valamint atomfegyverprogramját, és nem hagy fel a fenyegető retorikával.

Észak-Korea provokatív cselekedetei közvetlen módon sértik az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait, súlyosan aláássák a regionális stabilitást, akadályozzák a tartós béke megteremtését a Koreai-félszigeten, valamint fenyegetést jelentenek a nemzetközi békére és biztonságra - hangoztatták a NATO-külügyminiszterek.

Az atlanti szövetség üdvözölte, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa a 2094-es számú határozatában egyhangú választ adott a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság által február 12-én végrehajtott atomkísérletre.

A NATO-külügyminiszterek megerősítették elkötelezettségüket amellett, hogy ellenőrizhető módon tegyék nukleáris fegyverektől mentes térséggé a Koreai-félszigetet. Felszólították a phenjani vezetést, tartózkodjék a provokatív cselekedetektől. Észak-Koreának - hangsúlyozták Brüsszelben - teljesítenie kell korábbi kötelezettségvállalásait, teljes mértékben, ellenőrizhető módon, és visszavonhatatlan jelleggel fel kell adnia nukleáris fegyverek, illetve ballisztikus rakéták kifejlesztésére irányuló programjait, és hiteles módon kell tárgyalnia a nukleáris leszerelésről.

Észak-Korea atomhatalomként akar tárgyalni Washingtonnal

Észak-Korea atomhatalomként akar tárgyalni az Egyesült Államokkal, és elfogadhatatlanok számára azok az amerikai feltételek, hogy a párbeszéd előtt lásson hozzá az atomfegyverek leszereléséhez, illetve állítsa le rakétakísérleteit.

A Koreai Munkapárt hivatalos lapjában, a Rodong Szinmunban kedden megjelent írás szerint Washington propagandacélokból támaszt előfeltételeket, és Phenjanra akarja hárítani a felelősséget a Koreai-félszigeten kialakult feszültségért. Phenjan az ország egyoldalú leszerelésére tett kísérletnek tartja a Washington által szabott feltételeket - írja az újság.

„Ha a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság tárgyalóasztalhoz ül az Egyesült Államokkal, az azt fogja jelenteni, hogy két atomhatalom folytat párbeszédet, és nem azt, hogy az egyik fél leszerelésre kényszeríti a másikat” — fogalmaz a napilap.

Az utóbbi hetekben kialakult feszült helyzetet, amelynek során Észak-Korea atomháborúval is fenyegetőzött, Phenjan az elmúlt napokban oldani igyekezett a párbeszéd lehetőségének felvillantásával. A kommunista államot Washington és Szöul többször is tárgyalásra szólította fel. A Fehér Ház egyik szóvivője áprilisban azt mondta, hogy a megbeszéléseknek csak akkor lenne értelmük, ha Észak-Korea megmutatná, hogy komolyan gondolja nukleáris vágyálmainak feladását.

Washington élesen elutasította a phenjani atomhatalmi szerepet. Thomas Countryman, az Egyesült Államok nemzetközi biztonsággal és az atomfegyverek továbbterjedésének korlátozásával foglalkozó helyettes államtitkára erről Genfben nyilatkozott. Hangoztatta, hogy Phenjan követelése nem reális, elfogadhatatlan. A svájci városban az atomsorompó-szerződésről (NPT) folyó tárgyalások amerikai küldöttségvezetője hozzátette: fontos, hogy a világ nyugodtan reagáljon, ne változtassa meg korábban kitűzött célját, a Koreai-félsziget atommentesítését.

A Fehér Ház egyik szóvivője áprilisban azt mondta, a megbeszéléseknek csak akkor lenne értelmük, ha Észak-Korea megmutatná, hogy komolyan gondolja nukleáris vágyálmainak feladását.

Felrúgták a megállapodást

Phenjan 2005-ben aláírt egy megállapodást, amely segélyt ajánlott fel neki a nukleáris leszerelésért cserébe, de később hátat fordított a paktumnak. Az északiak jelenleg „féltve őrzött kardként” tekintenek atomfegyvereikre, amelyeket nem szándékoznak feladni.

Észak-Korea februárban hajtotta végre harmadik kísérleti atomrobbantását, amely az ENSZ újabb szankcióihoz vezetett. Ennek hatására a kommunista állam szinte a végletekig fokozta fenyegetéseit Szöullal és Washingtonnal szemben.

Az enyhülés jeleként Phenjan múlt csütörtökön benyújtott egy listát az Egyesült Államoknak és Dél-Koreának, amelyben megszabja a tárgyalás előfeltételeit — köztük az ENSZ-szankciók feloldását. Washington válaszában hangsúlyozta: „egyértelmű jeleket” vár arra vonatkozóan, hogy Észak-Korea felfüggesztette atomtevékenységét. A kommunista államban az engedmények fenyegetésekkel való kizsarolása nagy múltra tekint vissza.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu