Az Északi Liga és az 5 Csillag sem akar a kormányba kerülni

Az olasz kormány megalakításával megbízott Enrico Lettának a pártokkal való csütörtöki konzultációin az Északi Liga, az 5 Csillag Mozgalom (M5S) és a Baloldal Környezet Szabadság (Sel) is nemet mondott, az ellenzéki szerepet választva.
Roberto Maroni az Északi Liga elnöke a Lettával tartott találkozó utáni sajtótájékoztatón elmondta, hogy pártja nem érdekelt a kormánykoalícióban való részvételben.

"A ligát három cél érdekli: az északi tartományok alkotta eurórégió megszületése, a tartományi autonómia létrejötte és az, hogy az Észak-Itáliában beszedett adók 75 százaléka itt maradjon. Ha ez a három pont szerepelne Letta programjában, még bizalmat is szavazhatnánk a kormánynak, ellenkező esetben ellenzékben leszünk" - hangoztatta Maroni. Az Északi Liga így elszakadt szövetségesétől, a Letta-kormányt támogatni akaró Szabadság Népétől (PdL).

Nem szavaz bizalmat a Letta vezette kormánynak a Sel - jelentette be Nichi Vendola, a baloldali párt elnöke, aki elfogadhatatlannak tartotta az általa "fasisztának" nevezett PdL-lel való megállapodást. Ezzel a Sel is más utat választott, mint eddigi szövetségese, a balközép Demokrata Párt (PD), amelyhez Letta is tartozik.

Az M5S is ellenzékbe vonul, de kész megszavazni a kormánynak a "polgárok érdekeit szolgáló" törvényeit. Nemet mondtak a kormányra a jobboldali Olasz Testvérek is. Letta és az M5S megbeszélését a civil mozgalom kérésére interneten egyenesben közvetítették. A kijelölt kormányfő "párbeszédre, kevesebb merevségre" szólította fel az M5S parlamenti tagjait. Kijelentette: ha az M5S nem szavaz bizalmat a kormánynak, legalább utána működjön együtt az ország érdekében.

Letta hangsúlyozta, hogy "szűk létszámú" kormány felállítására törekszik, tapasztalt miniszterekkel, "akiknek nincsen szükségük autósiskolára, azonnal képesek beindítani az ország motorját". Ez az utolsó lehetősége az olasz politikának arra, hogy ez a parlamenti ciklus "ne fulladjon közröhejbe" - fogalmazott Letta.

Monti és a PD támogatja

A Mario Monti vezette centrum bizalmáról biztosította az új olasz kormányt. A PdL is "konstruktívnak" nevezte a Lettával tartott tanácskozást, főleg azután, hogy Letta nem zárkózott el a tavaly bevezetett ingatlanadónak a PdL által javasolt felülvizsgálásától. Letta pénteken találkozik Silvio Berlusconival, a PdL vezérével.

A PD támogatja a volt főtitkár-helyettese vezette kormányt, bár a párt egyes tagjai továbbra is nemet mondanak a Berlusconival való koalícióra. Sajtóértesülések szerint Letta szombaton teheti le az esküt, és hétfőn kérhet bizalmat a parlamentben.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu