Obama: a vegyi fegyverek bevetése fordulópont

Fordulópontnak nevezte a vegyi fegyvereknek a szíriai kormány által való csatarendbe állítását Barack Obama amerikai elnök, rámutatva ugyanakkor, hogy az ilyen eszközök bevetésével kapcsolatos hírszerzési következtetések még mindig csak előzetesek.
"Önmagában is szörnyű, hogy ágyúval tüzelnek civilekre, és embereket válogatás nélkül ölnek meg, de a potenciális tömegpusztító fegyvereknek a polgári lakosság elleni bevetése egy másik határt lép át a nemzetközi normák és a nemzetközi jog szempontjából" - jelentette ki az elnök pénteken.

"Ez fordulópont lesz. Óvatosan kell cselekednünk. A következtetéseket tudatosan kell meghoznunk. De úgy gondolom, mindannyian elismerjük, hogy nem állhatunk tétlenül, és nem hagyhatjuk, hogy olyan fegyvereket vessenek be a polgári lakosság ellen, mint a vegyi fegyverek is" - hangsúlyozta Obama.

Nincs határidő

Az Egyesült Államok tovább tanulmányozza az arra vonatkozó bizonyítékokat, hogy a szíriai kormány vegyi fegyvert vethetett be, és nem köti határidőhöz az erre vonatkozó jelentések hitelességének bizonyítását - jelentette ki pénteken Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője. ​"Nem fogok határidőt szabni, mert a tényeknek és nem a határidőnek kell meghatározniuk ezt a vizsgálatot" - mondta Carney.

A szóvivő rámutatott, hogy folytatódik a munka a hírszerzés megállapításai alapján, mert azokkal kapcsolatban nem teljes a bizonyosság, hogy "vízállóak", azaz minden kétséget kizáróak lennének.

Két éve a legsúlyosabb harcok Szíriában

Újabb harcok törtek ki pénteken a szíriai fővárostól északra a lázadók, valamint a kormányhadsereg és a rendszert támogató milicisták között - közölte a londoni központú Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH). A központ szerint a mostani harcok a legsúlyosabbak a főváros környékén a polgárháború két évvel ezelőtti kirobbanása óta.
 
A londoni székhelyű emigráns jogvédő szervezet szerint a leghevesebb összecsapások Dzsobárnál és Barzánál zajlottak. Az OSDH igazgatója azt közölte, hogy a szíriai légierő pénteken egy nap alatt a legtöbb csapást hajtotta végre azóta, hogy tavaly júliusban akcióba lépett. Egy másik ellenzéki szervezet, a Helyi Koordinációs Bizottságok szerint a hadsereg aknavetőkkel és rakétavetőkkel lőtte a közeli Kabún peremvárost. Sebesülésről vagy halálesetről nem érkeztek jelentések.

Damaszkusz déli részében újabb harcok törtek ki a nagyrészt a lázadók kezén lévő Jarmúk palesztin menekülttáborban. A térségbe vezető egyetlen úton lévő ellenőrző pont viszont a kormánykatonák kezén van. A Damaszkusztól keletre fekvő Gúta több szektorát is tüzérséggel lőtték pénteken. A kormány erői napok óta offenzívát folytatnak Damaszkusz térségében.

• A szíriai konfliktus eredetileg az Aszad-rendszer elleni békés tiltakozással indult 2011 márciusában, később torkollott polgárháborúba. A konfliktus egyre inkább vallási jelleget ölt, mivel a kormány felfegyverzi az alavita kisebbséghez tartozó polgári személyeket. Ellenzéki aktivisták és megfigyelők szerint a milicisták jobban ismerik a terepet, mint a sorkötelesek, és hatékonyabbak az utcai harcokban.

• Az ENSZ adatai szerint a két év alatt több mint 70 ezer embert öltek meg Szíriában.

• Az OSDH adatai szerint csütörtökön országszerte legalább 130 ember halt meg: 53 civil, 27 kormánykatona és 50 lázadó.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu