A tálibok bejelentették tavaszi hadjáratuk megindítását

Bejelentették szokásos tavaszi hadjáratuk megindítását szombaton Afganisztánban a tálib lázadók.
A médiához eljuttatott e-mail üzeneteikben a kabuli kormány és NATO vezette szövetségesei ellen harcoló tálibok szóvivői azt állítják, hogy vasárnap veszi kezdetét tavaszi hadjáratuk, amelyet Hálid ibn al-Valídról - Mohamed próféta egyik közeli társáról, a VII. századi iszlám hódítások egyik nagy hadvezéréről - neveztek el.

Az elmúlt hónap amúgy is kiemelkedően sok áldozatot követelő harcai után a lázadók azt ígérik, „minden lehetséges taktikát bevetnek majd, hogy súlyos veszteségeket okozzanak a külföldi bűnösöknek”.

Fenyegetésük szerint tömeges öngyilkos merényleteket fognak elkövetni külföldi katonai támaszpontok és diplomáciai negyedek ellen, s mindezeket a már ismert "belső támadások kísérik, amelyeket az ellenség támaszpontjaira beszivárgó mudzsahedek hajtanak majd végre szisztematikus és összehangolt módon".

Az Afganisztánban harcoló NATO vezette nemzetközi biztonsági erő (ISAF) egyelőre nem reagált. A hatalomból 2001-ben elűzött fanatikus iszlamista szervezet az elmúlt években is beharangozta tavaszi hadjáratait, s e bejelentéseket néhányszor az erőszakcselekmények fellángolása követte.

Tavaly ilyenkor nagyszabású támadást hajtottak végre Kabulban, a nyugati nagykövetségeket, az ISAF főhadiszállását és az afgán parlament épületét véve célba, s az öngyilkos merényletekkel indított támadást csak 18 órán tartó tűzharcban sikerült elfojtani.

Az időjárás felmelegedésével lehetővé váló „harci szezonnak” a Reuters hírügynökség szerint idén különösen nagy jelentősége lesz, miután az ISAF - hogy előkészítse a külföldi erők 2014 végére tervezett kivonulását - gyorsítani szeretné a biztonsági feladatok átadását az afgán fegyveres erőknek.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu