Lövöldözés az olasz miniszterelnöki hivatalnál

Két csendőrt megsebesített egy lövöldöző férfi vasárnap az olasz miniszterelnöki hivatalnál, a Chigi-palotánál.
Angelino Alfano belügyminiszter szerint a bűncselekményt egy öngyilkosságra készülő munkanélküli követte el.

Az incidens éppen akkor történt, amikor az új olasz kormány a hivatali esküt tette le Giorgio Napolitano államfő előtt az elnöki palotában, a Quirinaléban, a lövöldözés helyszínétől egy kilométerre.

Szemtanúk szerint az öltönyt és nyakkendőt viselő férfi öt méter távolságról nyitott tüzet a csendőrökre, és nyolc lövést adott le rájuk. A csendőrök viszonozták a tüzet.

A lövöldözésben az egyik csendőr a nyakán, a másik csendőr a lábán sebesült meg. A támadó is megsebesült, illetve egy járókelő is.

A támadót a lövöldözés helyszínén őrizetbe vették. Indítékai nem ismertek, de Róma polgármestere röviddel a történtek után közölte, hogy nem terrorcselekmény történt.

Alfano belügyminiszter szerint "elszigetelt esetről" van szó, "egy olyan munkanélküli tragikus cselekedetéről, aki öngyilkos akart lenni".

Az olasz média híradásai szerint a támadó 49 éves, calabriai olasz és feltehetően elmeháborodott.

Nem tudni, hogy a lövöldözés és a kormány vasárnapi eskütétele között van-e kapcsolat.

Előzmények, háttér

Enrico Letta, a balközép Demokrata Párt (PD) politikusa hivatalosan szombaton fogadta el a kormányalakítási megbízatást, s aznap már ismertette is a sajtóval miniszterei névsorát. Miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter lett Angelino Alfano, a Silvio Berlusconi volt kormányfő vezette jobbközép Szabadság Népe (PdL) főtitkára, pénzügyminiszter Fabrizio Saccomanni, az olasz jegybank vezérigazgatója, Emma Bonino volt EU-biztos pedig külügyminiszter.

A 21 fős kormányban a választásokon győztes PD, a PdL és a Mario Monti vezette centrum politikusai, valamint szakértők kaptak helyet. A politikusok között kilenc a PD, öt a PdL, három a centrum, egy a Radikális Párt tagja. Hét miniszter nő.

A februári parlamenti választások után több mint hatvan nappal megalakult kormányban először lépett koalícióra a húsz év óta egymással versengő, Berlusconi vezette jobbközép és a balközép. Ehhez hasonló együttműködésre egyedül a második világháború után, 1947-ben volt példa, amikor a kereszténydemokraták (DC) és az Olasz Kommunista Párt (PCI) szövetkezett egymással. Kormányuk 119 napig volt hivatalban.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu