Palesztin keresztények nyílt levele a pápához

Nyílt levéllel fordult Ferenc pápához Betlehem körzetének palesztin keresztény közössége, tiltakozva az ellen az izraeli döntés ellen, hogy biztonsági falat építenek Betlehem és Jeruzsálem közé a zsidó telepek védelmében.
"Az a veszély fenyeget bennünket, hogy földjeink nagy részét elkobozzák az izraeli katonai megszállók, akik már megkezdték a keresztény palesztin földet bekebelező híres fal építését" - hangsúlyozták a Betlehemhez közeli Bét-Dzsala keresztény város képviselői a pápához írt levélben. Az aláírók azzal vádolják az izraeli hatóságokat, hogy "el akarják vágni Betlehemet és környékét Jeruzsálemtől és szent helyeinktől".

A levelet hétfőn küldték el a Vatikánba, egy nappal azelőtt, hogy a katolikus egyházfő fogadja Simon Peresz izraeli elnököt, aki a küldemény szövege szerint "a megszállt Palesztinában folytatott izraeli telepespolitika egyik fő megalkotója".

Az izraeli igazságszolgáltatás a múlt héten döntött a fal megépítéséről a Betlehemhez közeli Cremisan völgyben. Egy különleges fellebbviteli bizottság, amelynek a feladata dönteni a földelkobzásokról, elutasította a helyi földtulajdonosok és egy jeruzsálemi katolikus jogvédő szervezet beadványait, amely utóbbi egy szintén érintett szalézi kolostor lakóit képviselte.

A helyi földművelők panasza egyébként 2006-ra nyúlik vissza az ügyben. A panaszosok most az izraeli legfelsőbb bírósághoz akarnak fordulni. A szentföldi katolikus püspökök szövetsége hétfőn közleményben ítélte el az "igazságtalan döntést (...) amely kész helyzet elé állít bennünket". A püspökök "figyelmeztetik az izraeli döntéshozókat, hogy a földkisajátítás nem szolgálja a béke ügyét, és nem erősíti a mérsékeltek pozícióját".

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu