Éles hangú bírálat Ausztriából Áder Jánoshoz

Az osztrák nagykoalíciós kormányban részt vevő szociáldemokrata párt (SPÖ) éles bírálatot fogalmazott meg a magyar kormánnyal szemben.
Az osztrák APA hírügynökség információi szerint a magyar államfőhöz, Áder Jánoshoz intézett levélben az SPÖ igazságügyi szóvivője, Hannes Jarolim arra kéri a köztársasági elnököt, hogy emelje fel a szavát Orbán Viktor kormányának "elviselhetetlen viselkedésével" szemben.

"Európaiként megdöbbenést kelt bennünk az a helyzet, amelybe az Orbán Viktor által irányított jelenlegi kormány vezetett egy Európa szívében fekvő országot" - áll a levélben. Az SPÖ-képviselő konkrétan kifogásolja és aggályosnak nevezi a lakosság jogainak megnyirbálását, az Alkotmánybíróság és a demokratikus intézmények elleni sorozatos "támadásokat".

Jarolim abból az alkalomból fordult Áder Jánoshoz, hogy a köztársasági elnök vasárnap - osztrák és lengyel kollégája társaságában - fölkeresi az egykori mauthauseni koncentrációs táborban kialakított emlékhelyet, ahol új kiállítás nyílik.

Az SPÖ-képviselő hangsúlyozza: örömmel vette, hogy a magyar államfő részt vesz a mauthauseni megemlékezésen, hiszen az ottani táborban sok magyar zsidót is meggyilkoltak. Ugyanakkor "bátor szavakra és tettekre is szükség van" ahhoz, hogy a korábbi bűntettek ne ismétlődhessenek meg. Ezért arra kéri Áder Jánost, "Mauthausenben emelje föl a szavát, és mutassa meg, hogy határozottan szembehelyezkedik az Orbán-kormány elviselhetetlen viselkedésével".

Az osztrák Mauthausen-bizottság elnöke is csatlakozott az SPÖ fölhívásához. Willy Mernyi az Ö1 közszolgálati rádiócsatorna szombat reggeli műsorában bírálta, hogy Magyarországon nemrég "felpuhították" a horogkereszt és más náci jelképek viselésének a tilalmát. Egyúttal reményének adott hangot, hogy "a mauthauseni látogatás nyomán Áder megvilágosodik, és többet fog tenni a magyar zsidók érdekében".

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu