Pokolgép robbant Szomáliában

Gépkocsiba rejtett pokolgépet robbantottak fel vasárnap a szomáliai főváros központjában, egy forgalmas útkereszteződésnél, a detonációban 11 ember meghalt - közölték helyi illetékesek.
Szemtanúk szerint a pokolgépes merénylet a belügyminisztérium autókonvoja ellen irányult, amely egy katari kormánydelegációt kísért. A hatóságok szerint öngyilkos merénylő vezette a robbanószerrel megrakott járművet. Egy rendőrségi illetékes szerint 11 ember vesztette életét, egy szemtanú arról számolt be, hogy nyolc halottat látott egy páncélozott hivatali járműben, amely a támadás célpontja volt. Néhány ember megsebesült. A mogadishui látogatásra érkezett katari küldöttség tagjai mind túlélték a merényletet, őket azonnal biztonságos helyre szállította a rendőrség.

A detonáció után fegyverropogás hallatszott, és fekete füst gomolygott a robbanás helyszíne felett. Az útkereszteződéstől mintegy száz méterre található Törökország nagykövetsége. A támadás elkövetését az as-Shabab szélsőséges szervezet vállalta magára. Ennek tagjai legutóbbi hasonló támadásukat április 14-én követték el, akkor megrohanták a szomáliai legfelsőbb bíróság épületét Mogadishuban. Az öngyilkos kommandó 34 polgári lakos éltét oltotta ki, és a kilenc terrorista is mind meghalt.

A mostani merényletet mindössze két nappal azelőtt hajtották végre, hogy Londonban nemzetközi konferenciát rendeznek, amelynek célja - mint azt David Cameron brit miniszterelnök és Hasszán Sejk Mohamud szomáliai elnök megfogalmazta - nemzetközi segítséget nyújtani az Afrika szarván fekvő, több mint húsz éves polgárháború által sújtott országoknak.

Szomália nemzetközi erők által védelmezett ingatag kormánya mindennapos harcot vív az iszlamista lázadókkal, köztük a szélsőséges as-Shabab milíciával, amelyet az Egyesült Államok az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szövetségesének tekint. A szélsőséges iszlamista milícia fegyveresei az utóbbi időben ismét aktivizálódtak Mogadishuban, miután az Afrikai Unió (AU) csapatai 2011 nyarán kiűzték a fővárosból az al-Shabaab harcosait. Siad Barre elnök hatalmának megdöntése (1991) óta polgárháború dúl Szomáliában. A kelet-afrikai ország az utóbbi években iszlamisták és kalózok menedékhelyévé vált.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu