Szintetikus vakcina pókméreg ellen

Szintetikus fehérje létrehozásával készítettek oltóanyagot veszélyes pókméreg ellen brazil kutatók. Az állatkísérletekben kipróbált vakcina megvédte a nyulakat a pókméreg káros hatásaitól.
A pókméreg elleni új generációs oltóanyag több ezer életet menthet meg évente - írták a kutatók a Vccine című szaklapban. A kísérletben a hegedű pókok (Loxosceles) nemzetségéhez tartozó egyed mérge ellen oltották be az állatokat, ez a pókfaj csak Brazíliában mintegy hétezer embert csíp meg évente. Csípése nyílt sérülést okoz a bőrön, és olyan súlyosabb következményei is lehetnek, mint belső vérzés vagy veseelégtelenség.

A kísérletben a kutatók a pókméreg egy részét használták fel arra, hogy szintetikus fehérjét hozzanak létre, amelynek a feladata, hogy antitestet termeljen a méreg ellen. "A létező méregellenes anyagokat teljes egészében a pók mérgéből hozzák létre, ami veszélyes lehet az emberre. Egy új utat akartunk keresni az emberek megvédésre oly módon, hogy ne érjék mellékhatások a megcsípett áldozatokat" - idézte a BBC hírszolgálata Carlos Chávez-Olorteguit, Minas Gerais Szövetségi Állam Egyetemének tudósát. A beoltott nyulakat az új vakcina megvédte a bőrsérüléstől és a belső vérzéstől is.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu