Angela Merkel váratlanul Afganisztánba érkezett

Előre be nem jelentett látogatásra váratlanul Afganisztánba érkezett Angela Merkel német kancellár és Thomas de Maiziére védelmi miniszter.
Angela Merkel az észak-afganisztáni Mazari-Sarifban felkereste a német csapatok főhadiszállását.

A német kancellár és a védelmi miniszter látogatására hat nappal azután került sor, hogy Afganisztánban a lázadók rajtaütésszerű támadásában életét vesztette egy német katona, egy másik pedig megsebesült. Két év óta ez volt az első olyan incidens, amelyben német katonák haltak meg Afganisztánban.

A német kormány szóvivője elmondta, hogy Merkel a nap folyamán rövid időre felkeresi Kunduz városát, majd délután visszatér Mazari-Sarifba. Afganisztáni tartózkodásának időtartamát és részleteit biztonsági okokból nem taglalta. Egyes értesülések szerint csak néhány órás lesz a látogatása.

A szóvivő szerint a kancellár a látogatással kívánja kifejezni a német csapatoknak nyújtott támogatást, részt vesz állománygyűléseiken, és válaszol a katonatársuk halálát követően keletkezett aggodalmakra.

Németország jelenleg 4500 katonát állomásoztat Afganisztánban, és ez a harmadik legnagyobb kontingens a nemzetközi biztonsági erőn (ISAF) belül. A Bundestag idén január végén 2014 februárjáig hosszabbította meg az Afganisztánban állomásozó német katonai kontingens mandátumát. A német katonák számát addig 4500-ról 3300-ra kell csökkenteni.

Az előzetes megállapodás szerint a nemzetközi biztonsági erőket 2014 végéig csaknem teljesen kivonják Afganisztánból.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu