Választások Pakisztánban

A választás történelmi jelentőségű, mert az ország 1947-es függetlensége óta először töltötte ki ötéves mandátumát egy civil kormány, amely aztán átadja a hatalmat demokratikusan megválasztott utódjának.
A voksolást beárnyékolja a tálib lázadók fenyegetése: azt tanácsolták pénteken a szavazópolgároknak, hogy kerüljék el a szavazóhelyiségeket, ha kedves az életük.

Az előrejelzések szerint jelenleg egyetlen pártnak sincs meghatározó előnye, ezért fennáll annak a veszélye, hogy a választások után instabil koalíciós kormány kerül az ország élére.

A választásra jogosultak száma 86 millió, 342 képviselőt kell delegálniuk a törvényhozásba. A voksolás közép-európai idő szerint 14 órakor zárult volna, a hatóságok azonban délután egy órával meghosszabbították a szavazóhelyiségek nyitva tartását, hogy azok is leadhassák szavazataikat, akik még nem kerültek sorra. Több helyszínen a szavazóbiztosok is késve érkeztek meg. A választási bizottság Karacsiban három órával hosszabbította meg a szavazóhelyiségek nyitva tartását, mert ott sem érkeztek meg időben a biztosok. Egyes beszámolók szerint elrabolták a busz sofőrjét, aki a helyszínre szállította volna a biztosokat.

Maulana Fazal-ur-Rehman, a Dzsamiat-i-Ulema-i-Iszlam nevű párt vezetője leadja szavazatát (Fotó: MTI)

Pokolgépek robbantak

Robbantásos merényletekben többen meghaltak és megsebesültek Pakisztánban szombaton, a parlamenti választások kezdete után.

A déli Karacsi városban, egy világi párt - az Avami Nemzeti Párt - jelöltjének irodája ellen elkövetett terrorakcióban az első jelentések szerint tízen haltak meg, a sebesültek száma harmincnál többre tehető.

Pakisztáni katona a pokolgépes merénylet helyszínén egy szavazóhelyiség közelében (Fotó: MTI)


Északnyugaton, Pesavarban egy nők számára létrehozott választási helyiségnél robbant pokolgép, az első közlések szerint nyolcan sebesültek meg. A tálib lázadók már a választás előtt megfenyegették az embereket, hogy kerüljék el a szavazóhelyiségeket, mert ott merényletekre készülnek. Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel is kapcsolatban lévő tálibok már az elmúlt hetekben számos robbantást hajtottak végre, ezekben április óta több mint 130-an haltak meg.

A merényletek ellenére viszonylag magas a részvétel

A választási bizottság egy tagja az AFP hírügynökségnek elmondta, hogy a nap felénél körülbelül 30 százalékos volt a részvétel, és azt valószínűsítette, hogy a nap végére ennek duplájával lehet számolni. Ez jelentős emelkedés lenne a legutóbbi, 2008-ban tartott választáshoz képest, amelyen a részvételi arány 44 százalék volt.

Az egyik szavazólapot mutatja egy választási biztos (Fotó: MTI)


Már a szavazás alatt több párt csalásról panaszkodott. A Dzsamiat-i-Ulema-i-Iszlam nevű iszlamista párt, valamint a Pakisztáni Mozgalom az Igazságosságért (PTI) azzal vádolta a jelenlegi koalíció egyik erejét (Karacsi vezető pártját), a Muttahid Kaumi Mozgalmat (MQM), hogy a szavazni készülők zaklatásával és más eszközökkel befolyásolni igyekeznek a voksolás eredményét a 18 milliós nagyvárosban. Azt is jelezték, hogy emiatt bojkottálják a választás további részét Karacsiban és más déli városokban, így Haidarábádban is.

A választások kimenetele politikailag bizonytalan. Az előrejelzések szerint ugyanis egyetlen pártnak sincs meghatározó előnye, ezért fennáll annak a veszélye, hogy a választások után instabil koalíciós kormány kerül az ország élére. Az egyik kormányfőesélyes az a Navaz Sarif, aki kétszer már volt miniszterelnök, de a posztról 1993-ban korrupciós vádak miatt távozni kényszerült, 1999-ben pedig katonai puccsal mozdították el. A mostani választási esélyesek közé tartozik az egykori krikettlegenda, Imran Khan is, aki a PTI képviseletében indult.

Kiutasították a The New York Times irodavezetőjét

A pakisztáni kormány a szombati parlamenti választások előtt kiutasította az országból a The New York Times című amerikai napilap iszlámábádi irodavezetőjét közelebbről meg nem határozott „nemkívánatos tevékenysége” miatt - közölte pénteken az újság.

Declan Walsh 39 éves, tapasztalt külföldi tudósító, kilenc éve él és dolgozik Pakisztánban, és egy éve az amerikai lap tudósítója. „Az ön nemkívánatos tevékenysége miatt visszavonták a tartózkodási engedélyét. Hetvenkét órán belül tanácsos elhagynia az országot” - állt a levélben, amelyet Walsh kapott. A lap szóvivőjének beszámolója szerint tiltakozott a hivatalos lépés miatt, és arra kérte a kormányt, hogy vizsgálja felül döntését.

Jill Abramson, az újság főszerkesztője a levélben azt írta: Walsh tisztességes tudósító, mindig pártatlan, finoman árnyalt és tényszerű tudósításokat ad Pakisztánról. A „nemkívánatos tevékenység” homályos és alaptalan vád - tette hozzá.

Walsh, aki korábban a The Guardian brit lap tudósítója volt Pakisztánban, elmondta, hogy a kiutasítás úgy érte, mint derült égből a villámcsapás.

A tudósító az utóbbi napokban a pakisztáni politikai gyámkodásról írt, valamint annak az ügyésznek a meggyilkolásáról, aki a Benazir Bhutto volt miniszterelnök elleni gyilkos merénylet ügyében nyomozott.

A magyar kormány részvétét fejezte ki a merényletek miatt

Magyarország Külügyminisztériuma szomorúan értesült a pakisztáni parlamenti választások során elkövetett, számos polgári áldozatot és sebesültet követelő merényletekről és támadásokról - közölte a tárca.

A magyar kormány szolidaritásáról és együttérzéséről biztosítja Pakisztán lakosságát, és őszinte részvétét fejezi ki a merényletek során életüket vesztett áldozatok hozzátartozóinak - írták.

A Külügyminisztérium egyúttal hangsúlyozta: a leghatározottabban elítéli az ország békéjét és a pakisztáni parlamenti választások demokratikus, szabad és erőszakmentes lebonyolítását aláásó terrorista akciókat, miként a terrorizmus minden formáját, és bízik az elkövetők mielőbbi igazságszolgáltatás elé állításában. A magyar kormány, reményét fejezve ki a választások szabad és demokratikus lebonyolítása iránt, támogatásáról biztosítja Pakisztán demokratikus közösségét.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu