Bulgáriában 350 ezer hamis szavazólapot találtak

A bolgár állambiztonsági szervek 350 ezer hamis szavazólapot foglaltak le egy Szófiához közeli nyomdában - jelentette be a bolgár főváros ügyészsége szombaton, egy nappal az előrehozott parlamenti választások előtt.
Az ügyben bűnvádi eljárást kezdeményező ügyészség közölte: a gyanú szerint illegálisan kinyomtatott szavazólapokat a Szófiától 14 kilométerre északnyugatra fekvő „Kostinbrod város egyik nyomdájának raktárában találták meg”.

A BGNES hírügynökség jelentése szerint a nyomda tulajdonosa Jordan Boncsev, a kostinbrodi városi tanács egyik, a kormányzó GERB (Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért) párthoz tartozó tagja. Boncsev tagadja, hogy illegális szavazócédulákat nyomtattak volna.

Az ellenzék egy része a vasárnapi választások elhalasztását követelte, a központi választási bizottság elnöke azonban kijelentette, hogy választást a terveknek megfelelően megtartják vasárnap.

A GERB, amelyet hivatalosan még nem gyanúsítottak meg, szintén tagad, tiltakozva „a politikai spekulációk ellen”. Cvetan Cvetanov, a párt elnöke azt hangoztatta, hogy „a demokráciát a tömeges zavargások előkészületei fenyegetik”, ezért meg kell tartani vasárnap a parlamenti választások szavazást. „... egy magas részvételi arány a legjobb válasz” - tette hozzá.

Szergej Sztanisev, az ellenzéki Bolgár Szocialista Párt (BSZP) elnöke rámutatott, hogy ez a szavazólap-mennyiség az „összes szavazó tíz százalékának felel meg, és 25 mandátum sorsát dönthette volna el” a 240 tagú bolgár parlamentben. „Európában példátlan esetről van szó” - hangsúlyozta sajtóértekezletén az AFP jelentése szerint a szocialista vezető, közvetlenül a GERB-et téve felelőssé a csalási kísérletért.

Ivan Kosztov volt konzervatív miniszterelnök (1997-2001) kis ellenzéki pártja, a Demokraták Egy Erős Bulgáriáért (DSZB) azt követelte, hogy az Alkotmánybíróság halassza el a parlamenti választásokat, amíg új szavazócédulákat nem nyomtatnak.

A török kisebbség parlamentbe jutásra esélyes pártja, a Mozgalom a Jogokért és a Szabadságért (DPSZ) elnöke, Ljutvi Mesztan „tömeges választási csalással elkövetett államcsínykísérletről” beszélt.

Az előre hozott bolgár parlamenti választások ellenőrzésére kétszáz megfigyelőt küldő Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) azt közölte, hogy egyelőre nincs abban a helyzetben, hogy reagáljon a történtekre.

A Demokraták Egy Erős Bulgáriáért (DSZB) kis ellenzéki párt a választások elhalasztását követelte, míg a török kisebbség, parlamentbe jutásra esélyes pártja, a Mozgalom a Jogokért és a Szabadságért (DPSZ) választási csalással elkövetett államcsíny kísérletéről beszélt.

Cikk ajánló

 • Chile nyerte a Copa Americát

  A házigazda chilei válogatott nyerte meg - története során először - a labdarúgó Copa Americát, miután 11-esekkel legyőzte az esélyesebbnek tartott argentinokat.

 • Megdőlt a látogatórekord a Volt Fesztiválon

  Megdőlt a tavalyi 120 ezres látogatórekord a 23. Volt Fesztiválon, június 30. és július 4. között összesen 123 ezren buliztak a Lővér kempingben.

 • Hamilton nyerte a Brit Nagydíjat

  A címvédő Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája nyerte a Forma-1-es Brit Nagydíjat vasárnap.

 • Több mint nyolcezren úszták át a Balatont

  A viadalon ezúttal is számos sportoló indult, többek között a férfi vízilabda-válogatott tagjai és Erdei Zsolt profi ökölvívó világbajnok is teljesítette a távot.

 • Életbe lépett a hőségriadó

  Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapra az egész országra legalább másodfokú figyelmeztetést adott ki.

Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal

Hírlevél regisztráció


PCLand.hu

Metropol Ingatlan