Rafszandzsáni is indul az iráni választásokon

Ali Akbar Hasemi Rafszandzsáni volt államfő is jelöltette magát a június 14-re kiírt iráni elnökválasztásra, percekkel a határidő lejárta előtt - jelentette szombat délután a félhivatalos Farsz hírügynökség.
Hosszú gondolkodás után meghozott döntésével a 78 éves karizmatikus imám megfigyelők szerint teljesen átrajzolhatja a mindeddig kevéssé izgalmasnak ígérkező iráni elnökválasztási küzdelmeket.

Az iszlám köztársaság egyik alapítójának számító Rafszandzsáni az elmúlt négy évben az iráni ellenzék de facto vezetőjévé vált azóta, hogy 2009-től fogva hallgatólagosan támogatta azokat a reformer vezetőket, akik akkor széles körű választási csalással vádolták meg a hivatalban lévő Mahmúd Ahmadinezsád elnököt, s élesen bírálta Ahmadinezsád politikáját.

Rafszandzsáni előtt nem sokkal Szaid Dzsalili, a legfelsőbb nemzetbiztonsági tanács elnöke, nukleáris főtárgyaló és Ali Akbar Velajati volt külügyminiszter, illetve Ahmadinezsád volt tanácsadója, Eszfandijár Rahim Masei is a szombaton zárult ötnapos regisztrációs időszak utolsó óráiban jelentette be, hogy versenybe száll az elnöki posztért.

Egy nappal korábban, pénteken Irán legfőbb vallási és politikai vezetőjének, Ali Hamenei ajatolláhnak két bizalmasa iratkozott fel a jelöltek listájára, így Hamenei egyik tanácsadója, Golán-Ali Haddád-Ádel és Mohammed Baker Kalibaf teheráni főpolgármester. Az iráni média szerint az utóbbi két politikus - ahogy Velajati is - Hamenei támogatását élvezi, s hármójuk közül ketten visszalépnek majd a legesélyesebbnek tűnő konzervatív jelölt javára. „Végső döntésünket az Őrök Tanácsának határozata után jelentjük be” - idézte a Fars pénteken Haddád-Ádelt.

Az Örök Tanácsa megvizsgálja az összegyűlt, több mint 400 jelölt személyét, és május 23-án közli, kiknek az indulását engedélyezi a június 14-i elnökválasztásokon.

A konzervatív erők, a reformerek és Ahmadinezsád tábora között várt hármas kampányküzdelem Rafszandzsáni indulásával új dimenziót kaphat elemzők szerint. A reformer jelöltek ugyanis már korábban jelezték, hogy készek visszalépni az iszlám köztársaság egyik legtekintélyesebb politikusának javára, aki 1989-1997 között egyszer már betöltötte az elnöki posztot. De még a konzervatív táborban is több olyan jelölt van, akik egykor Rafszandzsáni pártfogoltjai voltak, ezért nem kizárt, hogy visszalépnek a javára.

A reformista erők soraiból már regisztráltatta magát Hasszan Ruhani egykori nukleáris főtárgyaló és Mohammed Reza Aref, aki alelnök volt a mérsékelt Mohammed Hatami elnöksége idején. Az iráni reformerek korábbi favoritja, Hatami - aki 1997-ben és 2001-ben földcsuszamlásszerű győzelmet aratott - már bejelentette, hogy lemond a jelöltségről, és Rafszandzsani támogatására szólította fel híveit.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu