A GERB végzett az élen Bulgáriában

Valamennyi előrejelzés szerint a februárig kormányzó párt, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) végzett az élen a vasárnapi előre hozott parlamenti választásokon Bulgáriában.
A szavazófülkékből kilépők megkérdezése alapján készített összesítések azt mutatják: a jobbközép GERB a szavazatok mintegy 33 százalékát kapta meg, míg legnagyobb ellenfele, a koalícióban induló Bolgár Szocialista Párt (BSZP) legfeljebb 27 százalékos támogatottságot szerzett.

Az exit pollok szerint még két párt biztosan átlépte a parlamentbe jutáshoz megszabott négyszázalékos választási küszöböt: a török kisebbséget képviselő Mozgalom a Jogokért és a Szabadságért (DPSZ) 11,5 százalékot, míg a nacionalista Ataka 8,2 százalékot ért el. Három másik párt - közöttük a Megleva Kuneva egykori EU-biztos vezette Polgárok Bulgáriája párt - a négyszázalékos határérték körüli eredményt ért el.

A NZIOM állami ügynökség jelentése szerint másfél órával a szavazókörök zárása előtt 44 százalékos volt a választási részvételi arány.

Az Alpha Research közvélemény-kutató számításai szerint a GERB 97 helyet szerzett a 240 fős törvényhozásban, míg a szocialisták 85 mandátumot. Elméleti esély van arra, hogy a GERB az Ataka támogatásával nagyon kis többséget birtokoljon a törvényhozásban. Az Ataka februárig kívülről támogatta a Bojko Boriszov vezette GERB-kormányt.

A központi választási bizottság még várhatóan vasárnap közzéteszi a választások első eredményeit, majd hétfő reggel már csaknem a teljes eredményt ismertetik.

Az APA osztrák hírügynökség jelentése szerint röviddel az előzetes eredmények nyilvánosságra kerülése után tüntetés kezdődött vasárnap este Szófia központjában, ahol a résztvevők "a régi parlament új kiadása" ellen tiltakoznak.

Cikk ajánló

 • Chile nyerte a Copa Americát

  A házigazda chilei válogatott nyerte meg - története során először - a labdarúgó Copa Americát, miután 11-esekkel legyőzte az esélyesebbnek tartott argentinokat.

 • Megdőlt a látogatórekord a Volt Fesztiválon

  Megdőlt a tavalyi 120 ezres látogatórekord a 23. Volt Fesztiválon, június 30. és július 4. között összesen 123 ezren buliztak a Lővér kempingben.

 • Hamilton nyerte a Brit Nagydíjat

  A címvédő Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája nyerte a Forma-1-es Brit Nagydíjat vasárnap.

 • Több mint nyolcezren úszták át a Balatont

  A viadalon ezúttal is számos sportoló indult, többek között a férfi vízilabda-válogatott tagjai és Erdei Zsolt profi ökölvívó világbajnok is teljesítette a távot.

 • Életbe lépett a hőségriadó

  Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapra az egész országra legalább másodfokú figyelmeztetést adott ki.

Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal

Hírlevél regisztráció


PCLand.hu

Metropol Ingatlan