Lezárták a gázai határátkelőt

Egyiptomi rendőrök lezárták pénteken a Sínai-félsziget és a palesztinok lakta Gázai övezet közötti határátkelőt, így tiltakozva egyiptomi rendőrök és katonák előző napi elrablása miatt - közölték szemtanúk és más helyi források. A kairói kormány tárgyal a túszejtőkkel, és ajánlatot is tett nekik.
A helyiek elmondása szerint a rendőrök szögesdrótot vontak a rafahi átjáró elé, és láncokkal zárták le a kapukat, a túloldalra igyekvő palesztinok százait rekesztve mindkét oldalon. Katonák eközben ülősztrájkot kezdtek a határ egyiptomi oldalán, így nyilvánítva ki szolidaritásukat elrabolt társaikkal.

Feltehetőleg iszlamista fegyveresek csütörtökön magukkal hurcoltak három egyiptomi rendőrt és négy katonát a Sínai-félszigeten. A támadók egy ellenőrzőpontnál ütöttek rajta a biztonságiak konvoján a Sínai-félsziget északi részén. A MENA hivatalos hírügynökség értesülése szerint az emberrablók olyan őrizetesek szabadon engedését követelik, akiket a Sínai-félsziget északi részén fekvő el-Aris város egyik rendőrőrsén tartanak fogva.

A rafahi átkelőnél szolgáló rendőrség felszólította Mohamed Murszi egyiptomi elnököt, hogy szabadítsa ki kollégáikat. Murszi közvetítők útján még csütörtökön kapcsolatba lépett a tettesekkel, pénteken pedig biztonsági források azt közölték, hogy a kormány ajánlatot tett az emberrablóknak, miszerint az őrizetben lévőket más fegyintézetbe helyezik át. "Arra számítunk, hogy a biztonsági erők tagjai néhány órán belül kiszabadulnak" - mondták a források.

Az egyiptomi kormány igyekszik helyreállítani a központi hatalmat az Izraellel szomszédos Sínai-félszigeten, ahol Hoszni Mubarak elnök 2011-es elűzése óta hatalmi űr tátong. Radikális iszlamisták ezt kihasználva a félsziget északi részéről kiindulva több támadást intéztek egyiptomi és a határ túloldalán izraeli célpontok ellen. A támadók általában beduinok, akik már számos külföldit elraboltak, köztük - áprilisban - egy magyar katonai megfigyelőt, hogy fogolycserével elérjék bebörtönzött társaik szabadulását.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu