Tunéziában rendőrökkel csaptak össze szalafisták

Rendőrökkel csaptak össze vasárnap az Anszar as-Saría nevű szalafista szervezet hívei két tunéziai városban is, miután a kormány betiltotta éves kongresszusukat.
Késő esti jelentések szerint az összetűzések halálos áldozatot is követeltek.
Tizenöt ember megsebesült, köztük 11 rendőr. Egy tüntetőt és egy rendőrt súlyos állapotban szállítottak kórházba - közölte a belügyminisztérium. A szalafista tüntető nem sokkal később belehalt sérüléseibe.

Ali Larajed miniszterelnök televíziós nyilatkozatában terrorista szervezetnek bélyegezte az Anszar as-Sariát. Azzal vádolta a szervezetet, hogy nyílt provokációt intéz az állam ellen.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetet nyíltan támogató mozgalom el-Kairuán városában akarta megrendezni nagygyűlését, amit a rendfenntartó erők nagy létszámban kivezényelt egységei megakadályoztak. A szervezet vezetése ezért Tunisz egyik nyugati elővárosába hívta a küldötteket.

El-Kairuánban és Ettadamenben a tiltakozók kövekkel dobálták meg a rendőröket, akik könnygázgránátokkal válaszoltak. A hatóságok páncélozott járműveket és katonákkal teli teherautókat vezényeltek ezekre a helyszínekre, hogy a tömeget feloszlassák. Tizenöt ember megsérült, köztük 11 rendőr. Egyes helyeken a szalafisták útakadályokat emeltek és autógumikat égettek.

A főváros központjától 15 kilométerre nyugatra fekvő Ettadamen a szalafisták egyik fellegvára. Itt a múlt héten ugyancsak összecsapások voltak az iszlamisták és a rendőrök között. A hatóságok ugyanis előzőleg betiltották sátrak felállítását, amelyekben a szalafisták eszméiket akarták terjeszteni.

Az Anszar as-Saría a legradikálisabb csoport, amely azután alakult meg az észak-afrikai országban, hogy 2011-ben elűzték a hatalomból Zin el-Abidin Ben Ali elnököt.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu