Bezárták a szavazóhelyiségeket Horvátországban

Horvátországban vasárnap este hét órakor bezárták a szavazóhelyiségeket, ezzel véget ért az önkormányzati választások első fordulója, amelyen a 16 órás adatok szerint nem egész 33 százalék volt a részvételi arány.
A kétfordulós szavazáson 3 millió 750 ezer választópolgár összesen 567 regionális és helyi önkormányzat képviselőtestületének összetételéről, valamint a megyék, a városok és a járások vezetőinek és helyetteseiknek a személyéről dönthet.

Rendbontásról a szavazás során nem érkezett hír. A választások első, nem hivatalos eredményeit a választási bizottság várhatóan éjszaka ismerteti.

Elemzők szerint a helyhatósági választások elsősorban a szociáldemokraták vezette kormánykoalíció támogatottságának tesztje, amely az áprilisban rendezett európai parlamenti választáson alulmaradt az ellenzéki, jobboldali Horvát Demokratikus Közösséggel és szövetségeseivel szemben.

A helyhatósági választásokkal egy időben rendezték meg a kisebbségi elöljáró-helyettesek választását is. Azokban a városokban és járásokban ugyanis, ahol a lakosságon belül egy kisebbség aránya meghaladja a 15 százalékot, az adott kisebbség jogosult delegálni egy-egy polgármester-, illetve járási elöljáró-helyettest.

A magyarok esetében ez négy járásban igaz. Egy ötödik járásban a magyarok nemcsak meghaladják ezt az arányt, hanem a legnépesebb közösséget alkotják, így ott az elöljárói posztért két magyar jelölt indult. A megyék esetében 5 százalék a küszöb.

Horvátországban a konzervatív pártok hagyományosan a vidéki közösségekben, a balközép tömörülések pedig a városokban népszerűek. Ezt a szabályt azonban számos kivétel erősíti. Isztrián, valamint a kelet-horvátországi Szlavóniában és Baranyában a korábbi választásokon regionális pártok - az előbbi térségben baloldali lokálpatrióták, az utóbbiban jobboldaliak - értek el meggyőző eredményeket.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu