Hídomlás Washington államban

Összeomlott egy autópálya részét alkotó híd egyik szelvénye az Egyesült Államokban, a Washington állambeli Mount Vernon közelében helyi idő szerint csütörtök este. A rendőrség közlése szerint a hídomlást egy, a megengedettnél nagyobb méretű teherautó okozta.
A hídomlásnak nincs halálos áldozata - tudatta a hatóság. A King 5 News tévé híradása szerint két autó a Skagit folyóba zuhant, de a járművek utasait - három személyt - csónakokkal kimentették, majd kórházba szállították. Állapotuk nem életveszélyes.

A híd egyik, parthoz közeli szelvénye omlott össze, ahol viszonylag sekély a folyó. A víz nem érte el a lezuhant gépkocsik tetejét.

A szerencsétlenség a szövetségi állam fővárosát, Seattle-t a kanadai Vancouverrel összekötő, négysávos autópályán, a két nagyváros között félúton történt. A 339 méter hosszú híd 58 éve épült és szerkezetileg legutóbb három évvel ezelőtt vizsgálták meg: akkor megállapították, hogy még használható.
John Baptiste, Washington állam autópálya-rendőrségének vezetője elmondta: a balesetet az okozta, hogy a folyó feletti útszakaszra egy, az előírtnál nagyobb méretű teherautó hajtott fel, amelynek magas szállítmánya nekiütődött a híd felső részének.

A hídomlás éppen az Egyesült Államok egyik legforgalmasabb hétvégéje előtt történt, az amerikaiak május utolsó hétfőjén ünneplik ugyanis az emlékezés napját (Memorial Day).

Az amerikai építőmérnökök szövetsége idei jelentésében arra hívta fel a figyelmet, hogy az állam 7840 hídjának negyede szerkezetileg hibás vagy funkcionálisan elavult. A szóban forgó híd az utóbbi kategóriába tartozik. A hidat törésveszélyesként tartották számon, ami azt jelenti, hogy szerkezet összeomolhat, ha csak egyetlen lényeges eleme is megsérül.

Az illetékes tisztségviselők szerint hetekbe is beletelhet, amíg hidat, amelyen naponta 70 ezer autó halad át, újból megnyithatják a forgalom előtt.

Szerdán egy, a Colorado folyón átívelő vasúti híd omlott össze Texasban. A helyi média szerint az építmény lángra kapott, s a tűzoltók 15 órán át oltották a tüzet, majd úgy döntöttek, hogy hagyják leégni. A vasúti híd végül lángokban állva omlott össze, a tartópillérek dominószerűen rogytak össze alatta.

Hat évvel ezelőtt, 2007 augusztusában Minneapolisban omlott össze egy, a Mississippi folyón átívelő, 305 méter hosszú híd. A balesetben 13 ember meghalt és 145-en megsérültek. A balesetet szerkezeti hiba okozta.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu