Kényszerleszállás a Heathrow-n

Kényszerleszállás, néhány órával később pedig biztonsági incidens okozott jelentős felfordulást pénteken a brit polgári légiközlekedésben.
Délelőtt a British Airways légitársaság egy Airbus A319-es utasszállító repülőgépe, amely a londoni Heathrow repülőtérről Oslóba tartott, röviddel a felszállás után visszafordult, mivel először a baloldali, majd a jobboldali hajtóműve is meghibásodott.

Vészcsúszdákon hagyták el a fedélzetet

A gép baj nélkül leszállt Heathrow-n, és a 75 utas az ötfőnyi személyzettel együtt vészcsúszdákon hagyta el a fedélzetet. A kiürítés során hárman könnyebben megsérültek.

A kényszerleszállás után Heathrow mindkét kifutópályáját egy órára lezárták. A forgalom péntek délutánra mindkét pályán újból elindult, de az incidens több órás késéseket és járattörléseket okozott.

A British Airways bejelentette, hogy brit idő szerint pénteken 16.00 óráig összes rövid távú járatát törölte. Ez elsősorban a belföldi, illetve a másfél órás repülési távolságon belüli európai célállomásokat érintette.

Heathrow-ról a British Airways napi három járatot közlekedtet Budapestre. A cég ezek egyikét sem törölte pénteken, de a Budapestre induló délelőtti gép csaknem négy órát, a köztes délutáni több mint egy órát késett.

A Liszt Ferenc-repülőtérre induló harmadik, késő esti BA-járatot a Heathrow tájékoztató rendszere menetrendszerinti indulásra jelölte.

193 járatot kellett törölni

Pénteken összesen 193 járatot kellett törölni Heathrow-n.

A London nyugati határában fekvő hatalmas repülőtér a világ legnagyobb nemzetközi forgalmú légikikötője, amelynek évente 480 ezer - naponta átlagosan több mint 1300 - járat indítására és fogadására van hatósági engedélye. A repülőtér e keret 98 százalékát meghaladó kapacitás-kihasználtsággal működik, így a pénteki kényszerleszállás nyomán elrendelt zárlat óhatatlanul rendkívüli forgalmi torlódásokat okozott.

A fennakadások szombatra is áthúzódhatnak

A British Airways pénteki közleménye szerint a fennakadások szombatra is áthúzódhatnak, és a cég kérte Londonból induló vagy Londonba tartó utasait, hogy ellenőrizzék, mennyiben érinti járatukat az incidens.

A helyzetet súlyosbítja, hogy Nagy-Britannia a hagyományos május végi hétfői munkaszünet miatt háromnapos hétvége előtt áll, és a jövő héten tanítási szünet is lesz az iskolákban. Ilyenkor rendszerint milliók kelnek útra; csak Heathrow-ról becslések szerint 225 ezren utaznak el ezen a hétvégén.

A pénteki kényszerleszállás után látszott, hogy a repülőgép mindkét hajtóművének takarólemezeiből jókora darabok hiányoztak. Az utasok és a tűzoltóság egybehangzó beszámolói szerint a jobboldali hajtómű ki is gyulladt.

Az egyik videomegosztó portálra pénteken felkerült egy felvétel, amely állítólag - bár hivatalosan meg nem erősített módon - az Airbust mutatja. A felvételen látszik, amint a gép jobboldali hajtóművéből fekete füst árad.

A brit média által a nap folyamán megszólaltatott repülési szakértők szerint az incidens egyik lehetséges előidézője az lehetett, hogy a két hajtóműbe madarak csapódtak, mert egyébként teljesen valószínűtlen, hogy mindkét hajtómű külső behatás nélkül egyszerre meghibásodjék.

Pakisztáni gép a Stansted repülőtéren

Alig néhány órával a londoni kényszerleszállás után a terrorgyanús légiközlekedési események kezelésére kijelölt londoni Stansted repülőtérre irányították át a pakisztáni nemzeti légitársaság egyik repülőgépét, amely eredetileg Manchesterbe tartott.

A Boeing 777-est, amely a pakisztáni Lahore-ban szállt fel, a brit királyi légierő (RAF) két Typhoon vadászgépe kísérte a Londontól északkeletre fekvő repülőtérre, miután a pilóta jelezte, hogy a fedélzeten "incidens" történt.

A leszállás után a gépet váró rendőrök két utast őrizetbe vettek polgári repülőgép biztonságának veszélyeztetése gyanújával. Péntek estig nem derült ki hivatalosan, hogy pontosan mi történt, több utas is azonban egybehangzóan azt mondta a BBC-nek, hogy a leszállás előtt nem sokkal a később őrizetbe vett két személy több alkalommal be akart hatolni a pilótafülkébe.

A beszámolók szerint amikor a személyzet ezt megakadályozta, a két utas fenyegető kijelentéseket tett; állítólag az is elhangzott, hogy valamilyen fegyver vagy robbanóanyag van náluk.

A BBC-nek nyilatkozó légi biztonsági szakértők egyike szerint az a tény, hogy a Pakistan International Airlines gépét mindössze tíz perccel a manchesteri leszállás előtt irányították át Stanstedre, "súlyos incidensre" vall.

A gépen 297 utas és 14 főnyi személyzet tartózkodott; közülük senki nem sérült meg.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu