Gyorsreagálású erőt hoz létre az Afrikai Unió

Gyorsreagálású haderő létrehozásáról döntött hétfőn az Afrikai Unió csúcsértekezlete, hogy elejét vegye a fegyveres konfliktusok elmérgesedésének a földrészen.
A szervezet soros elnöke, Hajlemariam Deszalegn etióp miniszterelnök történelminek minősítette a döntést. A haderő azonnal bevethető lesz, amint megalakul, mert a Dél-afrikai Köztársaság, Uganda és Etiópia már felajánlotta katonáit és eszközeit. Az egység létrehozását évek óta tervezték, de mindig elhalasztották. A döntés célja, hogy "segítsen afrikai megoldást találni Afrika problémáira" - olvasható a határozatban.

Az elnök egy másik témát érintve azt mondta, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság 99 százalékban afrikaiakkal szemben folytat eljárást, és ez egyfajta "faji alapú hajtóvadászat", ami ellen tiltakoznak. A bíróság létrehozásának "célja az volt, hogy senki se kerülhesse el jogos büntetését, de a folyamat elfajult, és faji hajtóvadászattá vált" - jelentette ki a csúcsértekezlet befejezése után tartott sajtótájékoztatóján Hajlemariam Deszalegn.

Az afrikai vezetők úgy foglaltak állást, hogy a megválasztott kenyai elnök és alelnök ellen emberiség elleni bűncselekmények miatt indított eljárást Hága adja át a kenyai bíróságoknak - mondta. Az Afrikai Unió béke- és biztonsági biztosa, Ramtane Lamara ezt azzal egészítette ki, hogy "egy északi bíróság nem járhat el déli vezetők ellen".

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu