Necas közölte, hogy nem mond le

Petr Necas cseh miniszterelnök a parlamentben is közölte pénteken, hogy nem kíván lemondani tisztségéről. Az ellenzék a cseh kormány lemondását követeli.
A kormányfő Jana Nagyovát, a kabinetfőnökét a beszédében semmilyen módon nem említette.

A kormányfő azt állította, csütörtökön három ügyről volt szó: az első a két prágai lobbista, Ivo Rittig és Roman Janousek zavaros üzletei, a második a katonai hírszerzés, míg a harmadik a három egykori polgári demokrata (ODS) képviselő ügye.

"Krumplileves"-akció

Necas - aki már csütörtökön közölte, hogy nem hajlandó lemondani a munkatársai elleni rendőri akciók miatt - felszólalásában kijelentette: három ügy van "krumplilevesként" összekeverve, s ő az összes vádat elutasítja. "A lemondásomat követelő felhívásoknak nem teszek eleget" - szögezte le beszéde végén a miniszterelnök. A rendőrség szerint viszont mindhárom ügyet Nagyová személye köti össze.

A kormányfő azt állította, a csütörtöki akció során a rendőrség a katonai hírszerzés elleni beavatkozással "lefejezte a hírszerzés csúcsait" és "fatálisan megsértette a Cseh Köztársaság érdekeit". "Az a színpadias eljárás, amellyel lefejezték a cseh hírszerzés főnökeit, végzetes módon sérti a Cseh Köztársaság érdekeit" - hangoztatta Necas, aki beszédében élesen bírálta a cseh rendőrséget és a cseh médiát is.

A rendőrség megerősítette: a katonai hírszerzés volt és mai főnöke Nagyová kérésére megfigyeltette Necas feleségét. A Necas-házaspár hétfőn jelentette be, hogy válni fognak. A miniszterelnök a megfigyelést "biztonsági tényezőkkel" magyarázta.

Az egykori képviselők ügyével kapcsolatban elmondta: megszokott, normális eljárás, hogy a párt törődik azon embereivel, akik a párt érdekében lemondtak képviselői mandátumukról, amiért jól fizető helyeket kaptak az állami vállaltok vezetésében. A helyükbe lépő új képviselők pedig azután megszavazták a kormány takarékossági csomagját.

Necas mellett a délutáni órákig csak Miroslav Kalousek pénzügyminiszter, a TOP 09 párt alelnöke állt ki. Kalousek úgy vélte, a rendőrségnek másképpen, diszkrétebben kellett volna eljárnia, s nem lett volna szabad összekapcsolnia a nem összefüggő ügyeket.

A cseh kormány lemondását követelik

Petr Necas miniszterelnök, s vele együtt a kormány azonnali lemondását és előre hozott választás kiírását követeli az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) - közölte Bohuslav Sobotka pártelnök a CSSD elnökségének csütörtök esti ülése után.

Sobotka közölte: pártja ennek érdekében azonnal tárgyalásokat kezdeményez a parlamenti pártokkal és Milos Zeman államfővel. "A szociáldemokraták szerint a Cseh Köztársaság nem engedheti meg magának, hogy olyan miniszterelnök vezesse, akinek közvetlen környezete a maffia struktúráival való kapcsolatokkal gyanúsítható" - jelentette ki Sobotka.

Tanácskozott a kormányzó Polgári Demokratikus Párt (ODS) szűkebb politikai vezetése is. Miroslava Nemcová, a párt alelnöke az ülés után közölte, hogy az ODS továbbra is bízik Petr Necas pártelnökben, kormányfőben, s kiáll mellette.

Nemcová szerint a párt megvárja a rendőrségi vizsgálatok eredményeit, majd azok kiértékelése után foglal állást az ügyben.

A vezető testületek tanácskozása után Prágában a miniszterelnök kezdeményezésére összeült a cseh nemzetbiztonsági tanács, hogy megvitassa a kialakult helyzetet. A tanácskozás eredményéről késő estig semmiféle tájékoztatást nem adtak ki.

Nyolc embert vettek őrizetbe, büntetőeljárást indítanak ellenük

Ivo Istvan, az olmützi (olomouci) állami ügyészség vezetője elmondta, hogy a rendőrség a nap folyamán nyolc embert vett őrizetbe. "Megerősíthetem, hogy a nap folyamán Prágában nyolc személyt vett őrizetbe a rendőrség" - mondta Ivo Istvan csütörtökön este a közszolgálati hírtelevíziónak nyilatkozva. Több ember ellen büntetőeljárást kezdeményeznek, de a főügyész pontos adatot nem volt hajlandó mondani. Az őrizetbe vettek nyilvánosságra került neveihez sem akart kommentárt fűzni.

"Hivatali tisztséggel való visszaélésről és más bűncselekményekről van szó" - válaszolta egy kérdésre az államügyész. Istvan bejelentette, hogy az államügyészség pénteki sajtótájékoztatóján ad magyarázatot az akció indítóokaira, és közöl részleteket az eredményekről.

A korrupcióellenes rendőrség a kabinet csütörtöki ülése után hatolt be a kormányhivatal épületébe, illetve néhány volt tisztviselő lakásába. (Az előzményekről bővebben itt olvashat.)

Sok millió korona készpénzt és aranyat is elkoboztak

Mintegy 130-150 millió korona összegű készpénzt és több tucat kilogrammnyi aranyat is elkobozott a cseh korrupcióellenes rendőrség csütörtöki akciója során - jelentette be Robert Slachta, a korrupcióellenes rendőrség (ÚOOZ) főnöke egy pénteki prágai sajtóértekezleten.

Slachta elmondta, hogy a kormányhivatalban, a védelmi minisztériumban, a prágai városi hivatalban és néhány vállalat székhelyén összesen 31 házkutatást tartottak.

Az akció hátterében két ügy is található

A sajtótájékoztatón elhangzottakból kiderült, hogy a rendőrségi akció hátterében két nagyobb ügy található. Az egyik a miniszterelnök feleségének megfigyelése, míg a második a kormányzó Polgári Demokratikus Párt (ODS) három volt parlamenti képviselőjének - Petr Tluchor, Ivan Fuksa és Marek Snajdr - ügye.

Személyükben az ODS azon volt képviselőiről van szó, akik tavaly ősszel hosszú ideig nem akarták megszavazni Petr Necas kormányának takarékossági csomagját. Később a rebellis képviselők és a kormány megegyeztek, s a törvénytervezet végül átment. A három képviselő lemondott képviselői mandátumáról, s a helyükbe lépett új képviselők megszavazták a kormány törvénytervezetét.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu