Korrupciós vádak a cseh miniszterelnök ellen

A cseh rendőrség bizonyítékkal rendelkezik arra vonatkozóan, hogy Petr Necas miniszterelnök tavaly ígéretet tett pártja három képviselőjének, hogy ha bármi módon lehetővé teszik a kormány takarékossági csomagjának elfogadását a parlamentben, ellentételezésül fontos helyeket kapnak az állam által ellenőrzött cégekben.
A korrupcióellenes rendőrség ezt az ígéretet korrupciónak minősítette - írja az iDnes hírportál, amelynek lehetősége nyílt betekinteni a rendőrségi anyagokba. "Petr Necas miniszterelnök 2012. szeptember 18-án Jana Nagyová (kabinetfőnök) és Roman Bocek (volt agrárminiszter-helyettes) közvetítésével ígéretet tett három képviselőnek, hogy lépésük ellentételezéseként fontos posztokat kapnak" - idézi a portál a rendőrség anyagát.

A rendőrség abban az időben lehallgatta azokat a telefonbeszélgetéseket, amelyek Necas, Bocek, Nagyová, valamint Petr Tluchor, Ivan Fuksa és Marek Snajdr polgári demokrata (ODS-) képviselők között zajlottak le, illetve az érintettek közti sms-üzeneteket is "elfogta".

Az ügy a cseh kormány tavaly novemberben elfogadott takarékossági és reformcsomagjával kapcsolatos. A jogszabályt hosszú ideig azért nem sikerült jóváhagyni a parlamentben, mert az ellenzéken kívül a kormányzó Polgári Demokratikus Párt (ODS) néhány képviselője sem volt hajlandó azt támogatni.

Az intézkedéscsomagot végül is úgy fogadták el, hogy a Necas vezette ODS belső ellenzékének három képviselője lemondott parlamenti mandátumáról, s a helyükre lépő újak pedig már igent mondtak a törvényre. Később kiderült, hogy a három volt képviselő - Marek Snajdr, Petr Tluchor és Ivan Fuksa - jól fizető állást kapott egy-egy állami cég vezetésében.

Václav Láska neves prágai jogász szerint az ügy kimeríti a korrupció fogalmát, ezért februárban büntetőeljárást kezdeményezett Necas ellen. A kormányfőt az ügyvéd azzal vádolja, hogy a posztokkal lefizette a képviselőket, míg a képviselőket azzal, hogy ezt elfogadták. A hatályos cseh törvények szerint mindkettő büntetendő.

Necas a korrupció vádját már korábban - és most is - visszautasította, alaptalannak minősítette. Tagadja, hogy a parlamentből távozó politikusok valamiféle ellenszolgáltatásként kapták volna meg új pozíciójukat. Szerinte Snajdr, Tluchor és Fuksa azért kapott helyet az állami cégek menedzsmentjében, mert korábbi munkájuk során olyan tapasztalatokhoz jutottak, amelyeket most az állam érdekében fel tudnak használni.

A cseh rendőrség délelőtt az ügy ilyen értelmezését megerősítette. A három képviselő a CEZ, a Cepro és a Cesky Aeroholding cégek vezetésében kapott helyet.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu