Szíriában van a legnagyobb vegyifegyver-készlet

A szíriai vegyifegyver-arzenál állítólag évtizedek óta létezik és az egyik legjelentősebbnek tartják a Közel-Keleten, de a részleteket továbbra is rejtély övezi, hiszen nem állnak rendelkezésre nyilvános adatok.
A kérdőjelek ellenére a washingtoni Fehér Ház csütörtökön a damaszkuszi rezsim vegyi fegyvereire hivatkozva jelentette be, hogy Barack Obama elnök a szíriai felkelők katonai támogatása mellett döntött. A Fehér Ház arra hivatkozott, hogy meggyőző bizonyítékaik vannak arra, hogy Bassár el-Aszad rezsimje több alkalommal kisebb mennyiségben vegyi fegyvert - egyebek között szarin ideggázt - vetett be a felkelők ellen. A szíriai kormány ezt tagadta és hazugsággal vádolta meg Washingtont.

Damaszkusz csaknem egy évvel ezelőtt, 2012. július 23-án elismerte, hogy rendelkezik vegyi fegyverrel. A külügyi szóvivő akkor kijelentette, hogy vegyi fegyvereiket csak "külföldi agresszió esetén" vetnék be, azokat soha nem használnák saját állampolgáraik ellen.

Márciusban mind a kormányerők, mind a velük harcoló felkelők vonatkozásában felmerült a vád, hogy vegyi fegyvereket vetettek be. A Fehér Ház csütörtöki bejelentésekor azonban arra hivatkoztak: arra nincs bizonyíték, hogy a felkelők is rendelkeznének vegyi fegyverrel.

Szíria azon kevés országok egyike, amelyek nem írták alá a vegyi fegyverek használatát tiltó egyezményt és ennek következtében nem is tagjai a konvenció végrehajtását ellenőrző szervezetnek sem.

A szíriai vegyifegyver-programot a 70-es években kezdték kidolgozni Egyiptom, majd az egykori Szovjetunió segítségével. Később, a 90-es években Oroszország továbbra is támogatást nyújtott, majd 2005-től Irán szintén hozzájárult a programhoz - állítja a Nuclear Threat Initiative nevű független szervezet, amely a pusztító fegyverekről rendelkezésére álló "nyilvános" adatokat összegzi.

A Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézetének egy elemzője szerint a Közel-Keleten Szíria rendelkezik a legnagyobb vegyifegyver-készlettel, amelyet azzal a céllal hoztak létre, hogy ellensúlyozzák az izraeli atomprogramot. Az elemző állításait arra alapozza, hogy a vegyi fegyverekről fontos információkhoz lehetett hozzájutni a szíriai rezsimnek hátat fordító és az országot elhagyó tisztségviselőktől, jóllehet a kép "messze nem teljes".

Az amerikai Monterey Intézet szakértője úgy véli, hogy a szíriai hadseregnek "több száz tonnányi" különféle vegyi anyag áll rendelkezésére. A Stratégiai Kutatások Alapítványa nevű francia elemzőközpont egy munkatársa ugyancsak úgy látja, hogy Szíriának "elég tekintélyes" vegyifegyver-készletei vannak. A szíriaiak rendelkeznek úgynevezett organofoszfátokkal, a leghatékonyabb és legkegyetlenebb vegyi fegyverek legújabb generációjával. Ebbe a csoportba tartozik például a szarin ideggáz és a VX idegméreg, illetve "sokkal régebbi anyagok is, mint például a mustárgáz" - mondta az FRS szakértője tavaly júliusban.

Az izraeli légierő január 30-án bombatámadást intézett Damaszkusz közelében egy légvédelmi rakétákat szállító konvoj és egy katonai kutatóközpont ellen, ahol a gyanú szerint vegyi anyagokat tároltak. Amerikai források szerint Izrael azt akarta megakadályozni, hogy a szíriai hadsereg fegyvereket szállítson az Iránnal szövetségben álló libanoni Hezbollahnak. A The New York Times annak idején azt írta: elképzelhető, hogy a légicsapással Izrael a damaszkuszi rezsim legnagyobb, vegyi és biológiai fegyvereket kutató központját semmisítette meg.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu