Ötmilliárd forint nemzetközi kapcsolatépítésére

Ötmilliárd forint támogatásra pályázhatnak hazai és külföldi testvériskolai kapcsolatok kialakítására az Új Széchenyi Terv keretén belül azok az intézmények, amelyekben hátrányos helyzetű tanulókat oktatnak - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára pénteken a Szolnok megyei Tószegen.
Kovács Zoltán a helyi általános iskolában tartott sajtótájékoztatón hozzátette: a különböző adottságú iskolák közti kapcsolatépítésre szolgáló program lehetőséget teremt a tanulóknak és pedagógusaiknak arra, hogy megismerjék a sajátjuktól eltérő életminőségű és helyzetű társaikat, baráti együttműködést alakítsanak ki velük.

Közlése szerint kétkomponensű pályázatot írtak ki, egyik része a belföldi kapcsolatok erősítésére, a kisebbik, ám annál fontosabb része a külhoni, illetve európai uniós szinten megvalósuló testvériskolai együttműködések kialakítására hivatott.

A projekt a felzárkózás egyik eszköze, hiszen a hátrányos helyzetű, köztük roma származású gyerekek olyan lehetőséghez jutnak, miáltal más életkörülmények között, más településeken és más országokban élő társaikkal ismerkedhetnek meg - mondta Kovács Zoltán, megjegyezve: ezzel is csökkenhető az a távolság, amely adott esetben gyerek és gyerek, iskola és iskola, valamint közösség és közösség között van.

Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár arról beszélt, ha a felnőttek felidézik diákéveik szép emlékeit, akkor a többség előtt biztosan felvillan egy-egy osztálykirándulás élménye, ahol valami mást és másképpen tanultak meg, mint a tanteremben. Így van ez ma is, és így lesz mindig, az iskolai hétköznapokat felemeli és megszínesíti egy olyan élmény, amikor a gyerekek kimozdulnak megszokott környezetükből - fogalmazott az államtitkár.

Ezért az oktatásirányítás és a kormány nagy figyelmet szentel annak, hogy a gyerekek kapcsolatteremtését, a máshol való tanulás lehetőségét segítse, és erre "óriás mennyiségű pénzt, ötmilliárd forintot" fordít - húzta alá Hoffmann Rózsa.

Az államtitkár szerint a projekt különös varázsa, hogy alapvetően olyan iskolákra írják ki, ahol nagyon sok az olyan hátrányos helyzetű gyerek, akinek családi körülményei miatt az életben kevés lehetősége adatik az otthonról való kimozdulásra.

A pályázatok benyújtása A komponens esetében július 8-tól augusztus 8-ig, a B komponens esetében augusztus 8-tól szeptember 8-ig lehetséges. A pályázatok benyújtása és elbírálása folyamatos. A pályázati kiírás, illetve a jelentkezéshez szükséges adatlap a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján érhető el.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu