Norvégiában a nőkre is kiterjesztik a hadkötelezettséget

Norvégiában a jövőben a nőket is besorozzák a hadseregbe, s ezzel a skandináv ország lesz az első állam Európában és a NATO-tagok között, amely a nők számára is bevezeti a hadkötelezettséget.
Norvégiában nők eddig is szolgálhattak a hadsereg kötelékében, de csak önkéntesként. A norvég fegyveres erők állományának 10 százaléka nő a védelmi minisztérium adatai szerint.

Pénteken a parlamentben nagy többséggel megszavazták, hogy a nőkre is terjesszék ki a hadkötelezettséget. A változtatás célja, hogy növeljék a hadseregben szolgáló nők arányát - 20 százalékra 2020-ra -, de várhatóan egyetlen nőt sem fognak emiatt akarata ellenére katonáskodásra kényszeríteni. A még beterjesztésre váró törvény várhatóan 2015-től lesz hatályos.

Norvégiában a törvények elvileg lehetővé teszik minden fiatalember besorozását, de a hidegháború vége óta - mivel jelentősen csökkentették a fegyveres erők létszámát és megváltoztak az igények - a hadsereg megválogatja, kiket soroz be. Azok, akik nem szívesen teljesítenének katonai szolgálatot, könnyedén találnak kibúvót a hadkötelezettség alól, például egyetemi tanulmányokra hivatkozva. Évente a 60 ezer hadköteles fiatal közül csak 8-10 ezret hívnak be ténylegesen, és közülük válogatnak a fizikai és pszichológiai tesztek eredményei mellett a személyes motivációt is figyelembe véve.

"Elvileg lehetséges, hogy egy nőt is akarata ellenére besorozzanak - ahogy ez elméletileg elképzelhető egy férfi esetében is -, de a gyakorlatban a hadsereg a leginkább motivált fiatalokat válogatja ki - mondta Laila Gustavsen, a kormánykoalícióban részt vevő Norvég Munkáspárt képviselője.

Norvégia élen jár a nemek közti egyenlőség előmozdításában. Az állami vállalatok vezető testületeiben például a helyek legalább 40 százalékát nőknek kell betölteni. A kormánytagok fele nő, és a közvélemény-kutatások szerint a közelgő választások után várhatóan ismét női kormányfő kerül Norvégia élére - az ország történetében már másodszor - a jelenleg ellenzéki Erna Solberg személyében. A skandináv országban a héten ünnepelték a 100. évfordulóját annak, hogy a nők is megkapták a szavazati jogot.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu