Százezres tüntetés Erdogan mellett

Több mint százezren - egyes források szerint több százezren - tüntettek Recep Tayyip Erdogan török kormányfő mellett vasárnap Isztambulban.
A miniszterelnök továbbra is hajthatatlannak mutatkozott a kormányellenes tüntetőkkel szemben.

Kormányfőként kötelességem volt elrendelni a tér kiürítését - mondta Erdogan a hívei előtt azután, hogy a rendfenntartó erők tömegoszlató eszközökkel - könnygázzal, vízágyúkkal - előző este kiürítették az isztambuli Taksim teret és a hozzá kapcsolódó Gezi parkot, ahol két hete folyt kormányellenes tüntetés.

A török rohamrendőrség vasárnap is könnygázt vetett be több helyen a tüntetők ellen Isztambulban, és megakadályozta, hogy a tiltakozók ismét bejussanak a Gezi parkba és a Taksim térre, ahol mintegy két héttel ezelőtt robbantak ki a kormányellenessé vált megmozdulások.

A török kormányfő beszédében dezinformációk terjesztésével vádolta a BBC brit közszolgálati adót, a CNN amerikai hírtévét és a Reuters hírügynökséget. Az elmúlt napokban már több, az iszlámbarát kormányhoz közelálló napilap bírálta a külföldi médiát. A török sajtó egy részét viszont a tüntetők kritizálták azért, mert nem tudósítottak arról, a rendőrség hogyan bánt a demonstrálókkal.
Közben egynapos országos általános sztrájkot hirdetett hétfőre két török szakszervezeti tömörülés, tiltakozásul az ellenzéki tüntetőkkel szembeni rendőri erőszak miatt.

Baki Cinar, a közalkalmazotti szakszervezetek szövetségének (KESK) szóvivője elmondta: hétfőn általános munkabeszüntetést tartanak szerte az országban a baloldali Török Forradalmi Szakszervezetek Szövetségével (DISK) és több más, kisebb érdekvédelmi szervezettel együtt. A két szakszervezeti tömörülés június 5-én bekapcsolódott a kormányellenes megmozdulásokba, és tízezreket mozgósított a tüntetésekre több török nagyvárosban.

A török orvosszövetség adatai szerint négy ember halt meg május vége óta a tüntetők és a rendőrség közötti összecsapásokban, a sebesültek száma meghaladja a hétezer főt.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu