Ezrek tüntettek Szófiában a kormány lemondásáért

Tizenötezren tüntettek vasárnap Szófiában a bolgár belügyminisztérium szerint a kormány lemondását és új választásokat követelve.
Az ország más nagyobb városaiban is kormányellenes tüntetéseket tartottak, amelyek keretében Plovdivban 3 ezren, Várnában pedig 2 ezren vettek részt a városközpontokban tartott tiltakozó akciókban.

Szófiában a nemzetgyűlés épületénél összegyűlt tüntetők maffiavádakkal illették a május 12-i választások nyomán megalakult kormányt, amely a szocialisták és a török kisebbség képviselőiből alakult meg, és új választások kiírását követelték.
Plamen Oresarszki miniszterelnök írásbeli állásfoglalásban utasította vissza, hogy lemondjon tisztségéről. Úgy fogalmazott, hogy a lemondás ugyan könnyű személyi megoldás lehetne, de végtelenül felelőtlen is az újabb destabilizáció veszélye miatt, és arra figyelmeztetett, hogy Bulgária euromilliárdokat veszíthetne az EU támogatási alapjaiból.

A független pénzügyi szakértőből lett kormányfő hétfőre a miniszterelnöki hivatalába kérette a tiltakozók képviselőit, és bejelentette, hogy új személyt keres a bolgár nemzetbiztonsági ügynökség élére, mert a választottja társadalmilag elfogadhatatlannak bizonyult.

Bulgáriában pénteken kezdődtek a tiltakozások, amikor kiderült, hogy Deljan Peevszki médiamogul került a bolgár nemzetbiztonsági ügynökség (DANSZ) élére. A tiltakozások hatására a kinevezése után egy nappal le is mondott a titkosszolgálati vezetői posztról a vitatott személyiségű Peevszki.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu