Necas megvádolása csak idő kérdése a cseh sajtó szerint

A Právo című napilap birtokába került Jana Nagyová, a kormányfő kabinetfőnöke elleni ügyészségi vádirat.
Eszerint Petr Necas miniszterelnök is elkövetett bűncselekményt, amikor tavaly novemberben három párttársának jól fizetett állami állásokat ígért cserébe azért, ha lehetővé teszik a kormány reformcsomagjának parlamenti elfogadását.

A kormányzó Polgári Demokratikus Párt (ODS) három képviselője ugyanis nem szavazta meg a reformcsomagot. Marek Snajdr, Petr Tluchor és Ivan Fuksa később lemondott mandátumáról – a helyükre került képviselők pedig megszavazták a reformokat –, és a CEZ, a Cepro és a Cesky Aeroholding cégek vezetésében kaptak helyet. Az államügyész vádja szerint Necas, illetve a három képviselő hivatali személyként tárgyaltak az ügyben, ezért hivatali hatalommal való visszaéléssel és korrupcióval vádolhatók. Az államügyészségnél azonban ismételten azt válaszolták a Právónak, hogy egyelőre nem készül büntetőeljárás a minap lemondott kormányfő ellen. Necas pedig tagadja, hogy az állásokat ellenszolgáltatásként kapták volna képviselőtársai.

A prágai sajtó szerint új választásokat kéne kiírni. A Hospodárské Noviny szerint nemcsak a Necas ügy miatt, hanem azért is, mert a képviselőházban tucatnyi függetlenné vált képviselő van, akiket korábban más politikai pártok színeiben választottak meg, vagy olyan tömörülések, amelyekre senki sem szavazott. Az is felmerült a Lidové Novinyban, hogy Milos Zeman államfő azért nem támogatja az előrehozott választásokat, mert akkor a következő egy évben ő uralhatná a cseh belpolitikát.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu