A foci vb miatt tüntettek

Kedd este újra ezrek tüntettek a brazíliai Sao Paulóban a jövő évi labdarúgó világbajnokság túlzottan magas költségei és más társadalmi igazságtalanságok ellen.
Eközben Dilma Roussef elnök - az országon végigsöprő történelmi tiltakozások másnapján - Lula da Silva korábbi államfővel tanácskozott a 11 milliós brazil metropoliszban.

Kedd reggel Roussef, megpróbálva lecsitítani a kedélyeket, azt hangoztatta, hogy kormánya "meghallotta" az ország fél tucat nagyvárosát hétfőn elözönlő mintegy 250 ezer tüntető legitim törekvéseit. "Brazília erősebben ébredt mára" - mondta televíziós üzenetében az elnök, úgy fogalmazva, hogy keddi tüntetések léptéke a brazil demokrácia erejét, a lakosság civil törekvéseit mutatta.

Közben hivatala bejelentette, az elnök villámlátogatást tesz Sao Paulóban, hogy elődjével és politikai mentorával, Luiz Inácio Lula da Silvával, illetve Fernando Haddad polgármesterrel megvitassa a tüntetéseket elindító tömegközlekedési tarifaemelés mérséklésének lehetőségét. Porto Alegre, Recife és más nagyvárosok máris csökkentették a múlt héten felemelt viteldíjakat.

Este azonban ismét legkevesebb tízezren vonultak a Sao Paulo-i polgármesteri hivatal elé, ahol a megmozdulás megint zavargásokba torkollott.

Többen ostrom alá vették a hivatalt, és megpróbáltak behatolni az épületbe, s a rendőrség könnygáz bevetésével válaszolt. A zavargás résztvevői felgyújtották a TV Record televízió közvetítő kocsiját, feldúltak egy közeli bankfiókot, kifosztottak néhány üzletet és összegraffitizték a nemrég felújított opera homlokzatát.
  • A Datafolha brazil közvélemény-kutató 50 ezerre becsülte a Sao Paulo-i tüntetés résztvevőinek számát.
  • Kisebb tüntetések voltak Rio de Janeiro egyik negyedében, Belo Horizontéban és további mintegy harminc brazil kisvárosban.
  • Dilma Roussef elnök Sao Paolo-i megbeszéléseiről a sajtó szerint estig semmi sem szivárgott ki.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu