Visszavonta lemondását a palesztin elnök

Visszavonta előző nap benyújtott lemondását pénteken Rámi Hamdalláh Ciszjordániában kormányzó palesztin miniszterelnök - közölte Rámalláhban egy magas rangú palesztin személyiség.
A nábluszi egyetem 54 éves rektorából lett kormányfő csütörtökön - egyes értesülések szerint - azért nyújtotta be váratlanul a lemondását, mert nem tudott megegyezni két helyettesével arról, hogy hatalma és jogkörei meddig terjedjenek.

Pénteken viszont több mint kétórás megbeszélést folytatott Mahmúd Abbász elnökkel, és ezt követően megváltoztatta a döntését. Egyelőre nincs hír arról, hogy Abbász mivel tudta rávenni őt a maradásra.

Hamdalláh a hónap elején Szalám Fajjádot váltotta a miniszterelnöki székben. Akkor azt közölték, hogy várhatóan csak három hónapig marad hivatalban, augusztusban ugyanis májusi megállapodásuknak megfelelően egységkormányt alakít a két rivális palesztin szervezet, a ciszjordániai területeket irányító Fatah és a Gázai övezetet ellenőrző Hamász.

Az utóbbi, iszlamista szervezet törvényellenesnek nevezte Hamdalláh kinevezését, és kijelentette, hogy Abbásznak ehelyett a palesztinok közötti megosztottság felszámolásával kellett volna foglalkoznia.

A Fatahnak és a Hamásznak több kérdésben gyökeresen más az álláspontja, egyebek között abban, hogy milyen legyen a palesztinok viszonya Izraellel. Megfigyelők szerint épp ezért felettébb kérdéses, hogy a két szervezet képes-e egységkormány alakítására.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu