A palesztin elnök elfogadta a kormányfő lemondását

Mahmúd Abbász palesztin elnök vasárnap elfogadta Rámi Hamdalláh miniszterelnök lemondását.
Hamdalláh semminemű politikai tapasztalattal nem rendelkezett kormányfői kinevezése előtt; eladdig egyetemi tanárként tevékenykedett. Abbász szóvivője közölte: az elnök elfogadta a lemondást, egyben felkérte Hamdalláhot, hogy irányítsa az ügyvezető kormány munkáját.

A lemondás lehetséges okai között említik megfigyelők a miniszterelnök tekintélyének aláásását. A hónap elején történt kinevezéssel egyidejűleg ugyanis Abbász elnök két helyettest is állított Hamdalláh mellé Mohamed Musztafa és Ziad Abu Amr személyében. Úgy hírlett, hogy mind a ketten szemet vetettek a kormányfői posztra, és tevékenységükkel nem éppen erősítették Hamdalláh helyzetét.

A lemondott politikusnak az eredeti terv szerint augusztusig kellett volna az átmeneti kormány élén állnia. Addigra kellene a Ciszjordániát irányító Fatahnak és a Gázai övezetben uralkodó Hamásznak közös kormányt alakítania Abbász vezetésével. A két palesztin szervezet között fennálló jelentős nézetkülönbségek miatt azonban kétséges, hogy megvalósul-e egyáltalán a közös kormányt célzó megállapodás.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu