Az USA bevonta Snowden útlevelét

Az Egyesült Államok bevonta Edward Snowden útlevelét - jelentette vasárnap a Reuters hírügynökség amerikai hivatalos forrásra hivatkozva.
Snowden az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség szerződéses külső munkatársa volt, aki az amerikai biztonsági szervek titkos adatgyűjtési programjaival kapcsolatban információkat szolgáltatott ki a sajtónak.
Arról egyelőre nem hangzott el tájékoztatás, hogy Snowden, aki vasárnap Moszkvába érkezett, milyen úti okmányokkal hagyhatta el Hongkongot. A Snowden-ügy fejleményeiről a nap folyamán Barack Obama elnököt folyamatosan tájékoztatják.

A CNN információi szerint az Egyesült Államok azzal a kéréssel fordult az egyes érintett országok - így Kuba és Ecuador - hatóságaihoz, hogy érvénytelen útlevél nélkül ne hagyják tovább utazni a férfit. Snowdent az amerikai igazságügyi minisztérium pénteken kémkedéssel, kormányzati tulajdon eltulajdonításával, valamint azzal vádolta meg, hogy szándékosan közölt titkos hírszerzési információt jogosulatlan személlyel.

Snowden, aki a vasárnap éjszakát sajtójelentések szerint egy moszkvai repülőtéren töltötte.

Ecuadortól kért menedékjogot a volt ügynök

A CNN szerint - elméletileg legalábbis - lehetséges, hogy a kiszivárogtató ecuadori, esetleg orosz okmányokkal érkezett Moszkvába. A hírtelevízió helyszíni beszámolója szerint a seremetyevói repülőtéren látták az ecuadori nagykövetség több autóját, köztük a misszióvezetőjét. Hírügynökségi jelentések szerint a latin-amerikai ország külügyminisztere és moszkvai nagykövete egyaránt azt közölte, hogy Snowden menedékjogot kért Ecuadortól.

Az Egyesült Államok és Oroszország között nincs kiadatási szerződés, Washington ugyanis nem akarta, hogy Moszkva az amerikai területre menekült ellenzékiek kiszolgáltatását kérje tőle. Ha Snowdennek nincs érvényes úti okmánya, akkor Moszkva visszatoloncolhatja abba az országba, amelyből érkezett, vagy abba, amelynek az állampolgára. Orosz részről egyébként korábban nem zárták ki annak lehetőségét, hogy menedékjogot biztosítsanak a titkokat kiszivárogtató informatikusnak, ha ilyenért folyamodik.

Hongkong szabad eltávozást biztosított Snowdennek

Az amerikai igazságügyi minisztériumból származó értesülések szerint egy, a nap folyamán kiadott kommünikével szemben Washington nem szombaton, hanem már péntek este kérte Hongkongtól Snowden kiadatását. A hongkongi hatóságok azonban kiegészítő információkat kértek az amerikaiaktól, és amíg az Egyesült Államokban ezen dolgoztak, Snowden szabad emberként távozott a különleges közigazgatású kínai területről.

Washington kéri a nyugati félteke államait, hogy csak hazatérni engedjék Snowdent

Az Egyesült Államok vasárnap arra hívta fel a nyugati félteke azon államait, amelyeken Edward Snowden átutazhat, vagy amelyekben menedéket kérhet, hogy a körözött kiszivárogtatót csak hazatérni engedjék.

Snowden sajtóértesülések szerint - mivel közvetlen repülőjárat nincs Moszkva és Quito között - hétfőn feltehetően Havanna érintésével próbál majd meg eljutni Ecuadorba. A dél-amerikai ország nagykövetségén talált egyébként menedéket több mint egy évvel ezelőtt Julian Assange, az amerikai titkos dokumentumok százezreit kiszivárogtató WikiLeaks portál alapítója.

Washington együttműködést vár Moszkvától, és arra kéri, "vizsgáljon meg minden rendelkezésére álló lehetőséget", hogy kiadja Edward Snowdent, a titkos amerikai adatgyűjtés kiszivárogtatóját.


Caitlin Hayden, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője hétfőn felhívta Moszkva figyelmét arra, hogy a két ország hatóságai szorosan együttműködtek a bostoni maratonon történt robbantás után és előtte is, s az Egyesült Államok számos veszélyes bűnözőt adott ki Oroszországnak. Hayden közölte azt is, Washington diplomáciai csatornákon keresztül határozottan tiltakozott Kínánál és Hongkongnál amiatt, hogy engedték távozni Snowdent, aki jelenleg Moszkvában tartózkodik.

Ecuadori külügyminiszter: elemzik Snowden menedékkérelmét

Ricardo Patino ecuadori külügyminiszter hétfőn megerősítette, hogy országában kért menedéket Edward Snowden, a titkos amerikai adatgyűjtés kiszivárogtatója, és leszögezte, hogy a kérelmet alaposan és felelősséggel megfontolják.

A vietnami fővárosban, Hanoiban tartózkodó miniszter ugyanakkor nem közölte, meddig tarthat a vizsgálat.

Patino kijelentette: felelősséggel kívánnak dönteni, hiszen az ügy kapcsolatban áll a szabad véleménynyilvánítással és a lakosság biztonságával a világ bármely pontján.

A vietnami fővárosban, Hanoiban tartózkodó ecuadori miniszter nem közölte, meddig tarthat a menedékkérelem vizsgálata. Ricardo Patino rövid sajtótájékoztatóján kijelentette: felelősséggel kívánnak dönteni, hiszen az ügy kapcsolatban áll a szabad véleménynyilvánítással és a lakosság biztonságával a világ bármely pontján.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu