Harminc métert zuhant a busz

Reggelre 18-ra nőtt a Montenegróban szakadékba zuhant román turistabusz halálos áldozatainak száma - közölte a bukaresti külügyminisztériumban alakult válságstáb.
A busz további 29 sérült utasát a podgoricai kórházakban ápolják, közülük hétnek az állapota válságos - állítják a román hírforrások a montenegrói sajtóra hivatkozva.

A román turistákat szállító, román rendszámú busz vasárnap délután Grló térségében, a montenegrói fővárostól 30 kilométernyire északra egy völgyhídról zuhant a több mint harminc méteres szakadékba.

A mentést a nehéz terep miatt alpinisták és kommandósok is segítették. A vasárnap esti jelentések még 15 halottról szóltak. A helyi sajtó beszámolója szerint több tucatnyi montenegrói adott vért a sérültek ellátásához.

A román média a montenegrói közszolgálati televízióra hivatkozva arról számolt be, hogy a busz, amely a híd előtti alagútból bukkant elő, a szakadékba zuhanása előtt egy 12 éves montenegrói gyereket is elsodort: ő is kórházba került, de nincs életveszélyben.

A mentésben résztvevők szerint a busz zuhanás közben szikladarabokat szakított le a meredek hegyoldalról, amelyek közül több is az összetört buszra zuhant. Több holttest gyakorlatilag kettészakítva hevert a sziklákon - számoltak be a szemtanúk. „Istennek hála, a busz nem a folyóba zuhant, mert különben senki sem élte volna túl a balesetet” - mondta Vaso, egy grlói fiatalember.

A buszon - a két sofőrt is beleértve - 47-en voltak, közöttük egy hétéves gyerek. Egy hétfői kórházi közlemény szerint a gyerek állapota stabil.

A Digi 24 román hírtelevízió információi szerint az autóbusz valamennyi utasa román turista, akik szombat reggel indultak egyhetes vakációra Bukarestből. Az egyik megszólaltatott rokon szerint az utasok többsége 60-70 év körüli nyugdíjas volt, akik montenegrói, szerbiai és horvátországi kolostorokat akartak meglátogatni.

Az éjszaka folyamán egy román katonai repülőgép érkezett Podgoricába, amelyen a külügyminisztérium erősítést küldött a montenegrói külképviseletnek a konzuli feladatok ellátására. Montenegróba érkezett a román rohammentő-szolgálat alapítójaként ismert Raed Arafat egészségügyi államtitkár-helyettes is, hogy felmérje a sérültek hazaszállításának lehetőségét.

Bukarestben bejelentették, hogy az uniós külügyminiszterek luxemburgi értekezletén tartózkodó Titus Corlatean román külügyminiszter is a helyszínre indul.

A román hírtelevíziók műsoraiba meghívott kommentátorok egyre hevesebben bírálják az ortodox pünkösdi munkaszüneti napjaikat töltő román tisztségviselők lassúságát. A bírálatok középpontjában Titus Corlatean külügyminiszter áll, aki csak hétfőn délelőtt, mintegy 16 órával a baleset bekövetkezte után döntött úgy, hogy lemondja az Európai Unió luxemburgi külügyminiszteri tanácskozásán való részvételt, és helyette a szerencsétlenség helyszínre utazik.

Gyorshajtás okozhatta a tragédiát

A tragikus baleset egyik túlélője a romániai ProTv-nek elmondta, a román turistabusz egy gépkocsit próbált megelőzni a viaduktra vezető útszakaszon, és a megengedettnél lényegesen gyorsabban, mintegy 90 kilométeres óránkénti sebességgel haladt. „Rákiáltottam a sofőrre, hogy lassítson” - idézte fel a történteket a túlélő, aki szerint a vezető nem reagált a figyelmeztetésre. A busz másodpercekkel később átszakította a szalagkorlátot, és a mélybe zuhant.

A megszólaltatott román turista a véletlen szerencsének tulajdonította, hogy a feleségével együtt kisebb sérülésekkel túlélték a balesetet. Elmondta, ők már a felső sziklapárkányon kiröpültek a guruló buszból. Azok jártak rosszabbul, akik csak később estek ki, vagy a buszban rekedtek.

A ProTV által megszólaltatott túlélő példásnak tartotta a montenegrói hatóságok gyors mentési akcióját.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu