Válságos Nelson Mandela állapota

Rosszabbodott és válságosra fordult vasárnap Nelson Mandela volt dél-afrikai elnök állapota - jelentette be késő este közleményben az ország kormányzata.
Eszerint Jacob Zuma jelenlegi államfő és Cyril Ramaphosa, a kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) alelnöke meglátogatta a pretoriai kórházban a 94 éves korábbi elnököt, és az orvosok arról számoltak be, hogy a beteg állapota romlott a nap folyamán. Az orvosok és ápolók természetesen mindent megtesznek azért, hogy Mandela állapota javuljon, és a legmegfelelőbb ellátásban részesítsék - tette hozzá a közlemény.

Az előző napokban kiadott nyilatkozatok még ismételten arról számoltak be, hogy az elnök állapota súlyos, de stabil.

Az apartheidrendszer megszüntetésében játszott vezető szerepéért Nobel-békedíjjal kitüntetett volt dél-afrikai államfőt június 8-án vitték egy pretoriai kórházba kiújult tüdőfertőzése miatt, és intenzív osztályon ápolják.

Mandela az utóbbi években többször is kórházi ápolásra szorult, az idén is már harmadszor.

Utoljára 2010 nyarán, a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság döntője előtt jelent meg a nyilvánosság előtt.

A volt elnök 27 évet töltött börtönben az apartheidrendszer elleni harca miatt, és a fogságban eltöltött évekre nyúlnak vissza gondjai a tüdejével. 1990-ben engedték szabadon, majd négy évvel később az első szabad dél-afrikai választásokat megnyerve az ország első fekete bőrű elnöke lett. A tisztséget 1999-ig töltötte be.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu