Két szlovák hegymászót is agyonlőttek

Két szlovák állampolgár is volt a között a kilenc külföldi hegymászó között, akit Pakisztán északi részén öltek meg fegyveres támadók - jelentette hétfőn a SITA szlovák hírügynökség, a Svit24 ukrán televízió közlésére hivatkozva.
Gennadij Kopejka, az ukrán alpinista szövetség elnöke az ukrán tévének elmondta, a két szlovákiai hegymászó egy, a Nanga Parbat csúcsának meghódítására induló nemzetközi csapat tagja volt.

A terrorcselekményt vasárnap hajnalban követték el az észak pakisztáni Gilgit város közelében, egy turistaszállásnál. A támadók felébresztették és az épület elé parancsolták a kilenc külföldit, ahol pakisztáni hegyi vezetőjükkel együtt agyonlőtték őket. A merénylők a helyi média szerint 10-12-en voltak.

A SITA szerint rendőrruhába öltözött tálib fegyveresekről volt szó. A gyilkosság elkövetőjeként a Dzsundullah nevű szélsőséges szunnita szervezet jelentkezett.

A pakisztáni hatóságok egyelőre nem erősítették meg a szlovák külügyminisztériumnak, hogy az áldozatok között két szlovák állampolgár is volt.

A tálibok egy amerikai dróntámadás miatt álltak bosszút a turisták meggyilkolásával

A terrorista cselekmény elkövetőjeként a Dzsundullah nevű szélsőséges szervezet jelentkezett. A pakisztáni tálib mozgalom, a Tehrik-i-Talibán hétfői közleményében tudatta, hogy a fenti csoport nemrég alakult meg e mozgalom kebelén belül, mégpedig azzal a céllal, hogy külföldieket támadjon meg, így juttatva el üzenetét a világnak a drónok alkalmazása elleni tiltakozásul.

Az elmúlt időszakban megjelent hírek szerint az Egyesült Államok rendszeresen támad feltételezett iszlamista lázadókat pilóta nélküli repülőgépekkel. A pakisztáni tálibok e mostani terrorcselekményüket ugyanakkor egy konkrét amerikai akció miatti bosszúként követték el, mégpedig - mint közölték - válaszként arra az amerikai dróntámadásra, amelyet május 29-én hajtották végre, s amelynek következtében életét vesztette Váli ur-Rehman, a pakisztáni tálib mozgalom, a Tehrik-i-Talibán második számú vezetője.

A szélsőséges iszlám merénylők vasárnap hajnalban Gilgit város környékén, a világ kilencedik legmagasabb hegyének, a 8125 méter magas Nanga Parbatnak a lábánál lőttek agyon tizenegy embert. Az áldozatok személyazonosságával kapcsolatban pakisztáni belügyminisztérium szóvivője hétfőn délelőtt azt közölte, hogy három ukrán, két szlovák, egy litván, egy nepáli, két kínai, egy kínai származású amerikai személyről, valamint az egyik pakisztáni hegyi kísérőjükről van szó.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu