Brazíliában újabb tüntetésekre készülnek

Brazília egész területén újabb tüntetésekre készülnek szerdán a korrupció, az oktatás és az egészségügy hiányosságai, valamint a 2014-es futball-világbajnokság magas kiadásai miatt.
Ellenállásba ütközik a brazil elnök politikai reformokról szóló népszavazási terve a hetek óta zajló tüntetések lecsillapítására. Jogászok és politikusok kérdőjelezték meg a tervezett referendum jogszerűségét, részben ezért hirdettek szerdára országszerte további tiltakozásokat.

Henrique Alves, az alsóház elnöke kedden elmondta, hogy a politikai reformokról a kongresszusnak kellene döntést hoznia. Véleményével jogi szakértők is egyetértettek. Fernando Henrique Cardoso korábbi elnök úgy vélte, hogy Dilma Rousseff államfő népszavazási javaslata egyenesen alkotmányellenes.

Rousseff hétfőn jelentette be, hogy népszavazást javasol egy alkotmányozó gyűlés felállításáról. Ez utóbbinak az lenne a feladata, hogy végrehajtsa azokat a politikai reformokat, amelyekre az országnak oly nagy szüksége van - fogalmazott Rousseff.

Eközben szerdán az egész országban újabb tüntetésekre készülnek. Így kívánnak tiltakozni a korrupció, az oktatás és az egészségügy hiányosságai, valamint a 2014-es futball-világbajnokság magas kiadásai miatt. Brazíliaváros néhány iskolájában emiatt felfüggesztették az oktatást.

A Konföderációs Kupa Brazília-Uruguay elődöntőjének helyszínéül szolgáló Belo Horizonte városában szintén gyülekeznek már a tüntetők első csoportjai. A Konföderációs Kupát sokan a jövőre esedékes világbajnokság előkészítő eseményének tartják.

A Brazíliában két hete kezdődött, százezreket megmozgató tömegtüntetések egyik célja a tömegközlekedés olcsóbbá tétele, emellett a korrupció, a rossz minőségű közszolgáltatások, a kormányzati költekezés ellen is tiltakoznak.

A parlament alsóháza kedden 403-9 arányban elutasította a tüntetők célkeresztjébe került egyik törvényjavaslatot, amely - elfogadásának esetén - korlátozta volna az ügyészség nyomozati jogkörét. Sokan attól tartottak, hogy ez a jogszabály még nehezebbé tette volna a fellépést a hivatali korrupció ellen, s akadályozta volna a korrupt politikusok és más hatalmasságok megbüntetésére tett kísérleteket.

Az alsóházban szerdán arról is döntöttek, hogy megkezdik a mentelmi jog megvonását célzó eljárást Natan Donadon kormánypárti képviselővel szemben. A korrupció miatt 2010-ben három év börtönre ítélt politikus ellen azonnali elfogató parancsot adott ki a legfelsőbb bíróság néhány órával korábban. Donadont mintegy 3,6 millió dollár elsikkasztásáért vonták felelősségre. A politikus 2003 óta tagja az alsóháznak, legutóbb 2010-ben is újraválasztották, mandátuma elvileg 2015-ig szól.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu