Csatát nyertek a melegjogok pártolói az USA-ban

Jelentős, de nem teljes győzelmet arattak a melegjogok pártolói az Egyesült Államokban, amelynek legfelsőbb bírósága két kérdésben is a javukra döntött.
Szerdán kihirdetett ítéletében a bíróság kimondta, hogy alkotmányellenesek a házasság védelméről szóló szövetségi törvény bizonyos rendelkezései, mert az egyenlőség elvének alapján az azonos neműek alkotta házaspároknak is ugyanazon szövetségi juttatások és kedvezmények járnak, mint a heteroszexuális házaspároknak. Az 1996-ban elfogadott jogszabály férfi és nő szövetségeként definiálta a házasságot, és ez alapján a házas státussal járó több mint 1100 szövetségi juttatás, valamint jogok és kötelezettségek - kezdve az adózástól, az egészségügyi ellátáson keresztül a nyugdíjig - kizárólag a heteroszexuális házaspárokat illetik meg. A legfelsőbb bíróság álláspontja szerint ez sérti az egyenlőség szövetségi alkotmányban garantált jogát.

A másik ügyben a legfelsőbb bíróság helyben hagyta egy alacsonyabb szintű szövetségi bíróság ítéletét, amely érvénytelenítette az azonos neműek házasságkötésének tilalmát Kalifornia államban.

Régóta húzódó ügy

Az ügy több évre nyúlik vissza. Kaliforniában 2008 novemberében népszavazáson hagyták jóvá a választópolgárok az állam alkotmányának módosítását, amelynek alapján férfi és nő kapcsolataként határozták meg a házasság intézményét, megtiltva ezzel az azonos neműek házasságkötését. Két évvel később Vaughn Walker szövetségi bíró alkotmányellenesnek minősítette és érvénytelenítette a tilalmat, éppen arra hivatkozva, hogy az sérti az egyenlő bánásmódnak a szövetségi alkotmányban garantált jogát.

A legfelsőbb bíróság nem vizsgálta az ügy tartalmi részét, hanem eljárásjogi szempontból döntött, és kimondta, hogy a melegházasságok tilalmát védelmezőknek nem volt joguk megfellebbezni Walker bíró ítéletét. Ez azt jelenti végső soron, hogy Kaliforniában várhatóan egy hónapon belül ismét házasságot köthetnek az azonos nemű párok.

Ezren voltak a székház előtt

Mindkét ügyben nagyon szoros, 5-4 arányban döntött a melegek és leszbikusok javára a legfelsőbb bíróság. A testület székháza előtt mintegy ezren - főleg fiatalok és jogi aktivisták - várták a tűző napon, hogy megismerhessék a régóta várt döntést. Sokan a Twittert, a hírportálokat és blogokat bújták szorgosan okostelefonjaikon, és a kedvező ítéletek hallatán örömujjongásban törtek ki.

A legfelsőbb bíróság azonban nem korszakalkotó döntést hozott, ugyanis nem azt mondta ki, hogy az azonos nemű pároknak alapvető joga házasságot kötni, hanem azt, hogy a házaspárokat ugyanolyan jogok illetik meg, legyen különböző vagy azonos nemű a pár két tagja.

Sok területen vitatéma

Az azonos neműek házasságának kérdése heves politikai, kulturális és vallási vitákat gerjeszt az Egyesült Államokban, csakúgy mint bárhol másutt. Az azonos nemű párok házasságkötésével kapcsolatban az amerikai alkotmány nem rendelkezik. A melegek és leszbikusok egybekelését jelenleg 12 szövetségi államban és Washingtonban engedélyezik, több mint 30 államban tiltják, a maradék néhány államban pedig valahol a kettő között mozog a jogi szabályozás.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu