Nem tudott összeülni a bolgár parlament

Egyre súlyosabb a hónapok óta tartó belpolitikai válság Bulgáriában; az ultranacionalista Ataka párt képviselőinek távol maradása miatt nem tudták megtartani a szerdára meghirdetett parlamenti ülést.
Az ülésen választották volna meg a május 12-i előrehozott választások után megalakult új bolgár kormány gazdasági ügyekért és az európai uniós forrásokért felelős miniszterelnök-helyettesét.

A Bolgár Szocialista Pártnak (BSZP) és a török kisebbség pártjának összesen 120 képviselője van a 240 fős parlamentben, ezért rá van szorulva az Ataka 23 fős frakciójának külső támogatására. Mivel a májusig kormányzó, jelenleg ellenzéki jobbközép párt, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) bojkottálja a képviselőház üléseit, az Ataka nélkül nem tud összeülni a bolgár parlament.

„Ha a parlament nem működik, nyilvánvalóan nem lehet folytatni a (kormányzati) munkát” - ismerte el Plamen Oresarszki kormányfő. Hozzátette ugyanakkor, hogy nem gondolkodik a lemondáson, elutazik Brüsszelbe a csütörtök-pénteki EU-csúcsra.

Tüntetők a parlamentnél

Szerdán ismét több ezer kormányellenes tüntető gyűlt össze a szófiai parlamentnél. „Maffia”, „Mondjatok le!” - skandálták. Azzal vádolták a szocialisták és a török kisebbség pártja alkotta kormányt, hogy oligarchák bábja. A tiltakozások két hete tartanak.

Közben mintegy száz kormánypárti a szófiai kultúrpalotánál tartott gyűlést. „Hagyjátok dolgozni az Oresarszki-kormányt” - követelték.

A szocialisták most először nem zárták ki, hogy esetleg - másfél hónappal az előző voksolás után - ismét előre hozott választásokat kell tartani Bulgáriában. Ez az Atakától függ. Ha a párt kinyilvánítja, hogy nem vesz részt a parlament munkájában, az megváltoztatná a helyzetet - mondta Szergej Sztanisev, a BSZP vezetője.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu