Szerbia négy-öt éven belül EU-tag lenne

Szerbia négy-öt éven belül EU-taggá akar válni - hangoztatta Ivica Dacic szerb miniszterelnök újságírók előtt szerdán Brüsszelben.
Dacic José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével, valamint Catherine Ashtonnal, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével folytatott megbeszélést - egy nappal azután, hogy az EU-országok kormányainak képviselői miniszteri szinten jóváhagyták: fél éven belül megkezdődhetnek Szerbia EU-csatlakozási tárgyalásai. A keddi luxembourgi miniszteri állásfoglalást a csütörtök-pénteki EU-csúcson is minden bizonnyal megerősítik.

Szerbia annak nyomán kapott zöld fényt az EU-csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez - miként Koszovó is az unióval kötendő társulási megállapodásról folytatandó tárgyalások megindításához -, hogy az EU közvetítésével hosszú hónapokon át Brüsszelben folytatott szerb-koszovói miniszterelnöki egyeztetéseken sikerült érdemi haladást elérni a szerb-koszovói viszony normalizálási folyamatában.

Dacic most arról beszélt Brüsszelben, hogy Belgrád nem akarja egy évtizedig elhúzni a csatlakozási tárgyalásokat, hanem négy-öt éven belül azok eredményes befejezésére fog törekedni.

A szerb kormányfőt üdvözlő Barroso gratulált a kedden elért eredményhez. A szerb-koszovói normalizálási folyamattal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az „európai szellem” jegyében a kompromisszumok megkötésének képessége senkit nem gyengít, hanem ellenkezőleg, erősebbé tesz.

Ashton - utalva a hosszas, gyakran késő éjszakába, sőt hajnalba nyúlt szerb-koszovói kormányfői tárgyalásokra - azzal üdvözölte Dacicot Brüsszelben, hogy a szerb kormányfő immár majdhogynem „második otthonának” tekintheti a várost. Biztosította a miniszterelnököt arról, hogy az EU-csúcs résztvevőinek arról fog beszámolni, hogy Szerbia teljesítette a tőle eddig elvártakat, így itt az ideje, hogy az EU is teljesítse a belgrádi elvárásokat, és mielőbb, legkésőbb jövő januárban megkezdje Szerbiával a csatlakozási tárgyalásokat.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu