EU-s politikusokat is lehallgattak

Nem cáfolta az Egyesült Államok nemzeti hírszerzésének igazgatója, hogy Washington lehallgatta az Európai Unió tisztségviselőit is.
Közben a brit The Guardian című lap úgy értesült, hogy az amerikai hírszerzés Franciaország, Olaszország és Görögország washingtoni, valamint ENSZ-beli diplomáciai képviseletét is lehallgatta.

Az amerikai hírszerzési igazgató, James Clapper helyi idő szerint vasárnap este Washingtonban úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államok csak azt teszi, amit „mindenki más is tesz”.

A hírszerzési igazgató ugyanakkor azt ígérte, hogy az Egyesült Államok felvilágosítást ad az összes felmerülő kérdéssel kapcsolatban. „Az amerikai kormány diplomáciai csatornákon keresztül válaszolni fog” - mondta Clapper, hozzátéve: a megfelelő tájékoztatáshoz felhasználják a titkosszolgálati szakértők közötti kétoldalú párbeszédet is.

Az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója kijelentette, hogy az Egyesült Államok kétoldalú alapon is megvitatja a témát az Európai Unió tagállamaival. Clapper úgy fogalmazott: Washington a külföldi titkosszolgálati információkat olyan módon gyűjti, ahogy azt „valamennyi nemzet teszi”.

A Der Spiegel című német hetilap legfrissebb számában állította, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) célirányosan lehallgatja az Európai Unió tisztségviselőit is. Az információ szerint az NSA „poloskákat” telepített az EU washingtoni, illetve New York-i ENSZ-képviseletének irodáiba. A hírmagazin továbbá arról írt, hogy az NSA mintegy öt évvel ezelőtt az EU brüsszeli központjában is lehallgatást kezdeményezett.

Az egész botrányt a közelmúltban Edward Snowden elmondása alapján a nyilvánosság elé táró brit The Guardain című lap internetes kiadásában úgy értesült, hogy az Egyesült Államok a három említett ország washingtoni nagykövetségeit és ENSZ-beli képviseleteit is lehallgatta. Snowdenre hivatkozva az újság arról számolt be, hogy az NSA dokumentumaiban összesen 38 lehallgatási célpont szerepelt, a már ismerteken túl a többi között Japán, Mexikó, Dél-Korea, India és Törökország is.

Kerry nem cáfolta, hogy Washington EU-tisztségviselők után kémkedett

„Nemcsak az amerikai kormány, a világ minden kormánya sokat tesz azért, hogy védje érdekeit és biztonságát, és minden információ ezt szolgálja. Ez nem szokatlan (gyakorlat)” - fogalmazott John Kerry sajtótájékoztatón hétfőn Bruneiban, az ázsiai-csendes-óceáni országok külügyminisztereinek találkozóján.

Az amerikai külügyminiszter elismerte, hogy Catherine Ashton, az EU külpolitikai főképviselője fölvetette a kérdést kettejük hétfői megbeszélésén Bruneiban. Kerry elmondta: megállapodtak, hogy az amerikai kormányzat részletesen ellenőrzi a Der Spiegelben megjelent állításokat, és kapcsolatban maradnak.

Berlin: Washingtonnak helyre kell állítania a bizalmat

Az Egyesült Államoknak helyre kell állítania a bizalmat közte és európai szövetségesei között - jelentette ki hétfőn Angela Merkel német kancellár szóvivője, utalva azokra a minapi lapjelentésekre, amelyek szerint az amerikai Nemzetbiztonság Ügynökség (NSA) célirányosan lehallgatja, kifürkészi az Európai Unió tisztségviselőit, a Der Spiegel című hetilap szerint pedig Németország a kémkedés kiemelt célpontja volt.

A német kormány a hétvégén közölte az amerikaiakkal, hogy „meglepődött” a jelentésekről értesülvén, de miután a sajtójelentések nem mindig tényszerűek, az ügyet tisztázni kell - mondta Steffen Seibert szóvivő.

„Európa és az Egyesült Államok partnerek, barátok, szövetségesek. A bizalomnak együttműködésünkre kell épülnie. És a bizalmat - ebben az ügyben - helyre kell állítani. Ha bebizonyosodik, hogy az Európai Unió egyes diplomáciai képviseletei és európai országok ellen kémkedtek, akkor egyértelműen azt kell mondanunk, hogy barátok után kémkedni elfogadhatatlan, a hidegháború már a múlté. A német kormány teljes körű tisztázást akar, és a szóban forgó esetben az Európai Uniónak egyértelmű és egyhangú választ kell adnia” - jelentette ki Seibert a kormány napi sajtótájékoztatóján. Hozzátette, hogy a francia kormánnyal már folyik az egyeztetés az ügyben.

Sabine Leutheusser-Schnarrenberger német igazságügyi miniszter „elképzelhetetlennek” minősítette vasárnap, hogy az Egyesült Államok ellenségként tekint az európaiakra. Ha a sajtó jelentése igaz, ez a dolog a hidegháborús ellenségek egymás elleni lépéseit idézi fel - mondta.

Az ellenzéki Zöldek frakcióvezetője, Jürgen Trittin egy televíziós nyilatkozatban szintén úgy nyilatkozott, nem maradhat komoly következmények nélkül az európai-amerikai viszonyra, ha a napvilágot látott információk igaznak bizonyulnak.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu