Horvátország is EU-tag

Megszűnt a vámellenőrzés, gyorsabb az átkelés a magyar–horvát határon.
Horvátország mától az Európai Unió tagja. Mintegy 170 külföldi politikus, ebből csaknem 30 állam- és kormányfő – köztük Orbán Viktor magyar kormányfő – érkezett a csatlakozási ünnepségekre tegnap Zágrábba.

Déli szomszédunk 28.-ként csatlakozik a közösséghez, kilenc évvel felvételi kérelmének elfogadása után. 2011-ben a magyar elnökség utolsó napján, június 30-án zárultak le a csatlakozási tárgyalások.  A tavalyi népszavazáson a horvátok 66%-a szavazott a belépésre, 44%-os részvétel mellett.

Az uniós csatlakozással nem változik a pénznem, marad a kuna, bár a horvát jegybank elnöke a hétvégén már arról beszélt, hazája mielőbb szeretné bevezetni az eurót.

Új szabályok magyar utazóknak

A csomagtartót már nem kell kinyitnunk, a horvát uniós csatlakozással ugyanis megszűnik a vámellenőrzés. A személyi igazolványra vagy az útlevélre azonban még egy darabig szükség lesz, mivel a schengeni övezetnek egyelőre nem tagja Horvátország. Ezzel együtt is gyorsabbá válik az átlépés: – Eddig négyszer kellett megállni, és a magyar rendőr, magyar vámos, horvát rendőr, horvát vámos sort bejárni. Hétfőtől egy helyen végeznek el mindent a magyar és a horvát rendőrök – mondta Skenderovic Marin, a Horvát Idegenforgalmi Közösség Magyarországi Képviseletének vezetője.

Bár a határon nem, a határátlépés után szúrópróbaszerűen tartanak majd ellenőrzéseket a vámosok az utakon, pályaudvarokon, érdemes tehát megtartani a vásárlás során kapott számlát vagy nyugtát. Eltörölték ugyanis a vámmentesen behozható áruk 300 eurós értékhatárát. Megszűnik ugyanakkor az áfa-visszaigénylési lehetőség, az ugyanis csak az unión kívüli országokban vásárolt nagyobb értékű árucikkek után érvényes.

Brüsszelben így köszöntötték a horvátokat. (Fotó: MTI)

 

Mi mennyi?

Az árak még mindig hasonlóak a magyarországiakhoz, ezért Skenderovic Marin szerint nem érdemes sok enni- és innivalót magunkkal vinnünk. Horvátországban drágult a cigaretta az elmúlt hónapokban, mintegy 60 forinttal. Csökkent az idegenforgalmi szolgáltatások áfája, 25-ről 10%-ra. A roamingtarifák kötelező uniós csökkentése miatt hazatelefonálni is olcsóbb lesz.

Nem változtak a szállásbejelentéssel kapcsolatos szabályok: továbbra is 300 és 3000 kuna (1 kuna: kb. 41 Ft) közötti bírságra számíthat az a külföldi, aki nem fizető szálláson tölti az idejét, ám nem jelenti be tartózkodási helyét az illetékes rendőrkapitányságon. Vadkempingezéssel sem érdemes próbálkozni: az út szélén, parkoló autóban vagy lakókocsiban sem lehet éjszakázni. Akit rajtakapnak, minimum 500 kunás büntetésre számíthat.

Ha baj van

Az uniós csatlakozás a magyaroknak járó orvosi ellátásban sem hoz változást. A magyar–horvát szociális biztonsági egyezmény szerint azokra, akik Magyarországon egészségügyi szolgáltatásra jogosultak, a horvátországi sürgősségi ellátásban ugyanolyan feltételek vonatkoznak, mint a horvát biztosítottakra.

Sürgősséginek számít az az ellátás, amely a horvátországi tartózkodás során merül fel, és nem halasztható a hazatérésig. Térítésmentesen csak az életmentő-, illetve elsősegély-ellátások nyújthatók, az egyéb ellátásokért a magyar biztosítottaknak is önrészt kell fizetniük. Ez általában a költségek 15, kórházi ellátás esetén 30 százaléka.

Magyarok
14 048 Horvátországban élő vallotta magát magyarnak a két évvel ezelőtti horvátországi népszámláláson. Ez a teljes lakosság 0,33 százaléka. A magyart 10 231 fő jelölte meg anyanyelveként.
 

Érdemes tudni

Nem vezetik be az egymegállásos ellenőrzést a dunai határforgalomban, Drávaszabolcs és Barcs közúti, valamint  Magyarbóly vasúti határátkelőhelyén.

Idén is nyolc magyar rendőr segíti a horvát kollégái munkáját Zadarban és környékén.

Ingyenes wifi-hálózatot építettek ki a kedvelt horvát nyaralóhelyeken, mintegy 270 helyszínen.

Házi kedvenceket csak mikrochipezve, oltva és állatútlevéllel lehet Horvátországba vinni.

Gyógyszerből csak az orvos által előírt adagot szabad kivinni, az utazás hosszával arányos mennyiségben.

Kerékpárosoknak 16 év alatt kötelező a bukósisak, gyerekek 5 éves korig csak gyerekülésben utazhatnak, a 12 évnél fiatalabbak pedig nem ülhetnek az első ülésen.

Horvátországban is működik a 112-es segélyhívó, a diszpécserek magyar nyelven is fogadják a hívásokat.
 

Miből mennyit vihet/hozhat?

800 szál cigaretta
200 darab szivar
400 darab szivarka
1000gramm fogyasztási dohány
110liter sör
20liter köztes alkoholtermék (pl. portói vagy sherry)
10liter szeszes ital
90liter bor (ebből legfeljebb 60 liter pezsgő)

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu