Felszállt Bécsből Morales gépe

Továbbindult szerdán késő délelőtt Bécsből Evo Morales bolíviai elnök repülőgépe a Snowden-üggyel összefüggő félnapos kényszerpihenő után.
A Moszkvából hazafelé tartó dél-amerikai elnök gépe azért kényszerült leszállni Bécsben, mert több európai ország - köztük Portugália, Franciaország és Spanyolország - először nem adták meg neki az átrepülési engedélyt.

Noha technikai okokra hivatkoztak, a bolíviai kormány szerint valójában azért tagadták meg a géptől a légtér-használati engedélyt, mert azt gyanították, hogy a fedélzeten tartózkodik az amerikai adatgyűjtési botrányt kirobbantó amerikai informatikus, a hazájában kémkedéssel vádolt Edward Snowden is.

Francia kül- és légügyi tisztviselők a nap folyamán jelezték: nem igaz, hogy Párizs sem engedélyezte az átrepülést, a különgép soha nem állt ilyen tilalom alatt.

A nap folyamán az osztrák hatóságok és Morales is cáfolták, hogy Snowden a gépen lett volna.

Az osztrák külügyminisztérium közlése szerint az osztrák vámosok hajnalban átvizsgálták a schwechati reptéren veszteglő gépet, de Snowden nem volt a fedélzeten. A bolíviai elnök kíséretében utazott kabinetjének hat tagja, őket az útlevelük alapján azonosították. Az osztrák minisztérium hangsúlyozta, hogy Morales beleegyezett gépének átvizsgálásába.

Morales újságíróknak azt mondta, hogy a spanyol hatóságok is át akarták kutatni a gépét, ő azonban ezt megtagadta, ahogy a bécsi spanyol nagykövetnek azt a kérését is, hogy "igyon meg vele egy kávét" az elnöki gépen.

Evo Morales szavai szerint gépe hazafelé leszáll a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken üzemanyagot tankolni.

Morales szerint az eset amerikai provokáció volt

A bolíviai elnök élesen bírálta az Egyesült Államokat és az érintett nyugati országokat. Úgy fogalmazott: az eset amerikai provokáció volt és kísérlet arra, hogy megfélemlítsék Bolíviát és más latin-amerikai országokat, illetve mindazokat az országokat, amelyek "nem akarják alávetni magukat az Egyesült Államoknak". Az Egyesült Államoknak mindenhol a világban vannak hírszerzői, könnyedén meggyőződhettek volna róla, hogy Snowden nincs a gépen - hangoztatta.

Az Amerikai Államok Szervezete (AÁSZ) ugyancsak éles szavakkal követelt magyarázatot Morales gépének ügyében az érintett nyugat-európai országoktól. „Semmi sem igazolhatja, hogy egy ország legmagasabb hivatalának betöltőjével ilyen tiszteletlenül bánjanak” - jelentette ki Washingtonban a szervezet főtitkára, José Muguel Insulza, aki szerint az eset az elnök „életét veszélyeztette”.

Snowden még Moszkvában van

Julian Assange, a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítója arra kérte szerdán az uniós országokat, elsősorban Franciaországot és Németországot, hogy fogadják be az amerikai hírszerző szervek tikos adatmegfigyelésének részleteit kiszivárogtató Edward Snowdent.

Snowden keddi sajtóhírek szerint még a moszkvai Seremetyjevo nemzetközi repülőtér tranzitvárójában tartózkodott. Korábban Oroszországban akart maradni, erről a tervéről azonban letett, miután Moszkva azt a feltételt szabta befogadásához, hogy mondjon le minden olyan tevékenységről, amellyel kárt okozna az Egyesült Államoknak.

Morales, aki a földgázexportáló országok találkozóján vett részt az orosz fővárosban, még Moszkvában azt mondta: Bolívia megfontolná Snowden esetleges menedékkérelmét.

Ausztria is aközé a több mint húsz ország közé tartozik, amelyekhez a Wikileaks portál szerint Snowden menedékjogért folyamodott. Több más országhoz hasonlóan azonban Bécs azt közölte, hogy az oroszországi nagykövetségén beadott menedékkérelem formai okokból nem érvényes, mert menekültjogállást csak már az ország területén tartózkodók igényelhetnek.

Bolívia panaszt emel az ENSZ-nél az elnöki különgép átkutatása miatt

Agressziónak és a nemzetközi jog megsértésének minősítette szerdán Bolívia ENSZ-nagykövete, hogy Bécsben feltartóztatták és átkutatták Evo Morales elnök különgépét, és bejelentette, hogy országa Ban Ki Munhoz, a világszervezet főtitkárához fordul az incidens miatt.

Sacha Llorenti Genfben újságíróknak azt is hangsúlyozta: nem kételkedik abban, az Egyesült Államokból érkezett az az utasítás, hogy az elnöki különgépet az útirány megváltoztatására kényszerítsék. A dél-amerikai elnökök rendkívüli csúcsértekezletet terveznek az eset miatt - közölte.

David Choquehuanca bolíviai külügyminiszter hangsúlyozta, a kikényszerített bécsi leszállás arra az alá nem támasztott gyanúra alapozódott, hogy az amerikai informatikus a különgépen tartózkodik. "Nem tudni, ki terjesztette el ezt a hazugságot. Szeretnénk kifejezni elégedetlenségünket azért, mert az eset veszélybe sodorta a (bolíviai) elnök életét".

A mintegy 12 órás bécsi kényszerpihenő után szerdán továbbindult Evo Morales bolíviai elnök repülőgépe.

Michael Spindelegger osztrák alkancellár a helyi hatóságok vizsgálódását követően kijelentette, hogy Snowden nem rejtőzködött a gépen. Hozzátette ugyanakkor, hogy a különgép átkutatásához Morales elnök hozzájárult. "Reptéri kollégáim átkutatták a gépet, megerősíthetem, hogy azon csak bolíviai állampolgárok tartózkodtak" - mondta. Hangsúlyozta: "Morales beleegyezett" az ellenőrzésbe.

Heinz Fischer osztrák államfő pedig a délelőtt folyamán arról számolt be, hogy a bolíviai elnök gépe előtt nyitva áll a spanyol légtér is.

Franciaország, Portugália és Spanyolország szerinte megsértette a nemzetközi jogot, amikor megakadályozták az elnök gépének visszatérését Bolíviába, azt gyanítva, hogy annak fedélzetén tartózkodik Edward Snowden, a hazájában kémkedéssel vádolt amerikai informatikus.

A dél-amerikai elnökök rendkívüli értekezletet tartanak az ügy miatt - jelentette be Bolívia ENSZ-nagykövete. Bolívia és Latin-Amerika méltósága forog kockán - jelentette ki Sacha Llorenti, aki szerint a találkozóra még szerdán sort kerítenek.
Bolívia fővárosában tüntető csoportok gyűltek össze több európai nagykövetségnél, és vidékről ismert személyiségek gyülekeznek La Pazban Morales elnök fogadására. A bolíviai kormány "emberrablásnak" minősítette a történteket.

Cristina Fernández argentin elnök "őrülteknek" nevezte azokat, akik feltartóztatták Moralest, és "megalázónak" minősítette a tettüket. Az uruguayi kormány szerint "önkényes és igazolhatatlan" dolog történt. Elítélte az eseményt a kubai kormány is. Venezuela elnöke "méltó választ" ígért "a veszélyes és elfogadhatatlan agresszióra". A Fehéroroszországban tartózkodó Nicolás Maduro azt nem árulta el, hogy mire készül.

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök viszont úgy véli, hogy "mesterséges vita" folyik. "Az a fontos, hogy Snowden nincs a gépen, és így, ez az egész vita egy kicsit mesterséges" - jelentette ki.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu