A hadsereg megbuktatta Murszit

Egyiptomban a hadsereg megbuktatta Mohamed Murszi elnököt, és felfüggesztette az alkotmányt szerda este.
Az elnök híveinek gyűléseinél páncélosok vonultak fel - jelentették szemtanúkra hivatkozva a hírügynökségek.

A hadsereg a laktanyát szögesdróttal vette körül, és lezárt minden oda vezető utat. Úgy tudni, hogy Murszi a nap folyamán az épületben dolgozott. Csapatokat, valamint több tucat páncélozott járművet vezényeltek ki a városnak azokra a pontjaira is, ahol iszlamista tüntetők tízezrei készülődnek az elnök támogatására. Nagy létszámban, teljes harci felszerelésben kivonult katonaság őrzi a legfontosabb hidakat és közlekedési csomópontokat is.

Ideiglenes államfőnek az alkotmánybíróság elnökét nevezték ki - jelentette be Abdel-Fattah esz-Szíszi tábornok, a hadsereg parancsnoka a televízióban.

Egyiptomban szakértői kormány alakul, és egy bizottság felülvizsgálja az iszlamista alkotmányt. Egy átmeneti időszak után előre hozott elnökválasztást tartanak.

A hadsereg és a rendőrség fellép minden erőszakos cselekménnyel szemben - közölte a hadsereg parancsnoka. A politikai jövő „menetrendjét” politikai és vallási vezetők dolgozták ki az ifjúsági mozgalom képviselőinek bevonásával.

Mohamed Murszi, a hadsereg által megbuktatott egyiptomi elnök békés ellenállásra szólította fel híveit az „államcsínnyel” szemben.

A hadsereg nemcsak Kairóba, hanem Alexandriában és más városokban is csapatokat vezénylet az utcákra.

Murszi lemondását követelő tüntetők


Egy meg nem erősített orosz értesülés szerint Murszi már házi őrizetben van, és a nap folyamán őrizetbe vették Mohammed Badiát, a Muzulmán Testvériség legfelsőbb vezetőjét is, akit Egyiptom északnyugati részén, Mersza-Matrúhban fogtak el, Kairóba szállították, és biztonságos helyen őrzik.

El-Baradei és vallási vezetők jelentik be a menetrendet

Mohamed el-Baradei ellenzéki politikus és vallási vezetők ismertetik az Egyiptom jövőjéről elfogadott politikai „menetrendet” - jelentette be szerda este az állami televízió.

A MENA hivatalos hírügynökség szerint ennek lényege, hogy egy „rövid átmeneti időszakot” követően elnök-, majd parlamenti választás lesz. Az átmeneti időszakban egy háromfős elnöki tanács áll majd az ország élén a legfelsőbb bíróság elnökének vezetésével.

El-Baradei mellett Ahmed sejk, a szunnita egyház fő imámja és II. Tavadrosz kopt pápa ismerteti a megállapodást. Jelen lesznek a fegyveres erők és az ifjúsági mozgalom képviselői is. Minderre egy órán belül sor kerül.

Az egyiptomi zászlókat lengető emberek a „Takarodj! Takarodj!” jelszót skandálják, miközben a hadsereg következő lépésére várnak.

A sötétség beköszöntével tűzijátékokat röppentettek fel, és zöld lézerfények pásztázták a sokaságot. Az utóbbi napokban több millió tüntető követelte Murszi távozását.

Murszi korábban bejelentette: nem mond le

Mohamed Murszi egyiptomi elnök egy, a Facebookon közzétett üzenetben leszögezte, hogy nem mond le. Azt írta, soha nem törődik bele, hogy szégyenletesen lemondjon a hazájáról, a törvényességről és a vallásáról.

Gyermekeinknek tudniuk kell, hogy szüleik és nagyszüleik nem fogadták el az igazságtalanságot - tette hozzá.

Az egyiptomi fellebbviteli bíróság közben bejelentette, hogy érvényben tartja az egyiptomi kormányfőre korábban kiszabott börtönbüntetést, és ezzel elmozdítja a posztjáról.

Az egyiptomi különleges katonai erők tagjai Kairó egyik negyedében, ahol iszlamista tüntetők tízezrei készülődnek Mohamed Murszi elnök támogatására


Már ünnepelnek a tüntetők

„Gyorsan elfelejtjük” örvendeztek a Mohamed Murszi iszlamista egyiptomi államfő lemondását követelő tüntetők szerda este az elnöki palota előtt, ahol ünnepi hangulatban ezrek várják Mohamed Murszi szerintük elkerülhetetlen bukását - közölte az AFP a helyszínről szerdán.

„Murszi megérdemeli az ilyen véget. Csak a Muzulmán Testvériség elnöke volt” - mondta a 40 éves Amr Mohamed kislányával a vállán Heliopolisz városnegyedben, az elnöki hivatal közelében.

„Ez Egyiptomért történik. Azt ünnepeljük, hogy megszabadulunk Murszitól” - mondta az egyik nő, Nehal Szeri.

A magas fallal körülvett elnöki palota előtt húzódó széles sugárutakon az engedelmes tömeg zászlókat lenget és hazafias himnuszokat énekel.

„Ő legitimitásról beszél, mi szabadságról” - nyilatkozták a tüntetők. Egyikük, Mona Hamdi azt mondta: „Nem csak Murszira, de a Muzulmán Testvériségre is dühösek vagyunk”.

Nem sokkal távolabb, a védelmi minisztériumnál, Abdel-Fattah esz-Szíszi tábornok főhadiszállásánál is ünnepi a hangulat: a védelmi minisztert máris az elnök „megdöntőjeként” ünneplik.

Korábban: Damaszkusz: Murszi mondjon le

„Egyiptom felülemelkedhet a válságon, ha Murszi tudomásul veszi, hogy az egyiptomi nép túlnyomó többsége elutasítja a jelenlétét, és a távozását követeli” - jelentette ki Omran Zoabi tájékoztatási miniszter a szíriai televízióban.

Az egyiptomi néphez hű embereknek a nép oldalára kell állniuk a Muzulmán Testvériség terrorizmusával szemben - tette hozzá a miniszter.

A Mohamed Murszi elnök mögött álló iszlamista Muzulmán Testvériség szíriai szervezete nagy számban képviselteti magát a Szíriai Ellenzéki Koalícióban. Az alavita Aszad erőit a Hezbollah libanoni síita szervezet támogatja.

Murszi korábban támogatásáról biztosította az Aszad elleni esetleges nemzetközi beavatkozást, és két hete részt vett egy gyűlésen, amelyen Szíria elleni szent háborút szorgalmaztak.

Egy hónappal korábban Szíria Aszad harcos ellenzőjét, Recep Tayyip Erdogan török kormányfőt szólította fel a törökországi tüntetések idején „az erőszakos megtorlás beszüntetésére” és lemondásra.

Mohamed Murszi egyiptomi elnök lemondását követelik tüntetők ezrei a Tahrír téren Kairóban

Koalíciós kormánnyal oldotta volna meg a válságot az egyiptomi exelnök

Koalíciós kormány létrehozását javasolta szerdán az egyiptomi belpolitikai válság megoldására Mohamed Murszi elnök.

Az elnök „egyértelmű és biztos menetrendet ajánlott, amely az egyiptomiak által létrehozott alkotmányos legitimitáson nyugszik”. Murszi szerint az ideiglenes koalíciós kormány nemzeti konszenzus eredményeképpen jött volna létre, és a néhány hónap múlva esedékes parlamenti választásokig irányította volna az országot.

Szerda délután 5 órakor lejárt a hadsereg ultimátuma, amelyben a fegyveres erők főparancsnoka, Abdel-Fattah asz-Szíszi azt követelte az államfőtől, hogy tegyen eleget a népakaratnak, vagy a katonaság életbe lépteti „a jövőre vonatkozó saját menetrendjét”.

Az utóbbi napokban több millió tüntető követelte Murszi távozását.

Eközben Szíszi vallási vezetőkkel és ellenzéki vezetőkkel - köztük Mohammed el-Baradeivel, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség volt főigazgatójával és az ellenzéki csoportokat összefogó Június 30. Front szóvivőjével - találkozott a kairói védelmi minisztériumban. A tárgyalásra a szalafita an-Núrt és a Muzulmán Testvériség tömörülését, a Szabadság és Igazságosság Pártját is meghívták, de képviselőik nem mentek el a megbeszélésre.

„Egyiptom érdekében és a történelmi hitelesség kedvéért hívjuk a folyamatot annak, ami, katonai puccs” - írta a Facebook közösségi hálón Haddad, aki attól tart, hogy ezek lehetnek az utolsó szavai az oldalon.

Eközben biztonsági források elmondták: az egyiptomi elnöknek és az őt támogató Muzulmán Testvériség több tagjának megtiltották szerdán, hogy elhagyják az országot, mivel gyanúsítottak egy 2011-es börtönlázadás ügyében zajló nyomozásban. A tiltólistán a testvériség legfelsőbb vezetője, Mohammed Badie, valamint helyettese, Hajrat as-Sáter neve is szerepel.

Az ügyészség szerint a Kairótól 70 kilométerre északnyugatra található Vádi Natrúni fegyházból a Muzulmán Testvériség, valamint a Hamász szélsőséges palesztin, illetve a Hezbollah libanoni síita szervezet segítségével szöktek meg a foglyok 2011 januárjában.

A Pentagon vezetője felhívta az egyiptomi vezérkari főnököt

Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter az elmúlt napok során több alkalommal is beszélt telefonon Abdel-Fattah asz-Szíszi tábornokkal, az egyiptomi hadsereg vezérkari főnökével - közölte szerdán a Pentagon szóvivője.

George Littel szóvivő elmondta, hogy Hagel és Szíszi kedden és a múlt héten is beszélt egymással, de a tárgyalásokról nem volt hajlandó részletekbe bocsátkozni.

„Úgy gondolom, megértik, hogy milyen érzékeny helyzet alakult ki” - válaszolta Little arra a kérdésre, hogy a Pentagon korábban miért hallgatta el a telefonbeszélgetések tényét.

„Úgy döntöttünk, hogy elismerjük a telefonhívást” - jelentette ki a szóvivő.

 Washingtont „nagyon aggasztja” a helyzet

Jen Psaki kijelentette: az egyiptomi helyzet továbbra is „cseppfolyós”, és az Egyesült Államok nem tudja megerősíteni, hogy Egyiptomban katonai puccs van-e folyamatban.

„Továbbra is nagyon aggaszt bennünket az, amit a helyszínen látunk” - fogalmazott Psaki. Hozzátette, hogy az amerikai kormány szerint a legjobb lehetőség a békés politikai megoldás lenne.

A szóvivő kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem áll egyik fél pártján sem, ugyanakkor értésre adta Washington elégedetlenségét Mohamed Murszi egyiptomi elnök kedd éjjel elmondott beszéde miatt. (Ebben Murszi kijelentette, hogy akár az élete árán is megvédi választott hivatalának legitimitását.)

Psaki szavai szerint Murszinak „többet kellene tennie” annak érdekében, hogy valóban megfeleljen az egyiptomiak igényeinek.

Külügyminisztérium: egyelőre nem változnak az utazási ajánlások

Egyelőre nem változtat a Külügyminisztérium az Egyiptommal kapcsolatos utazási ajánlásain, de a helyzet rendkívül gyorsan változhat az országban, ezért érdemes folyamatosan figyelemmel kísérni a konzuli szolgálat figyelmeztetéseit és a híradásokat - mondta Kaleta Gábor, a tárca sajtófőosztályának vezetője szerdán.

Kifejtette: a tüntetések inkább az egyiptomi nagyvárosokra jellemzők, a magyar turisták által is kedvelt helyeken általában nincsenek megmozdulások, vagy ha mégis, azok békések, az üdülőhelyeken ügyelnek a turisták biztonságára.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu