Helyreállt a két Korea közötti forródrótkapcsolat

Szöul kérésének eleget téve Phenjan helyreállította szerdán a két Korea közötti forródrótkapcsolatot, továbbá belegyezett abba is, hogy dél-koreai üzletemberek visszatérjenek az áprilisban bezárt keszongi ipari parkba - közölte egy hivatalos szöuli forrás.
A forródrótot - amelyet diplomáciai kapcsolatok hiányában 1971-ben hoztak létre - Észak-Korea márciusban, a két ország közötti feszültség növekedése idején szakította meg. Phenjan június elején jelentette be, hogy helyre fogja állítani az elsősorban humanitárius célokat szolgáló forródrót működését.

Az észak-koreai határ közelében, Keszongban található ipari park működése április 8-án állt le, miután Phenjan visszahívta az ott dolgozó 53 ezer munkását. Nem sokkal később Szöul is hazarendelte a munkát felügyelő szakembereit az észak-koreai területről. A 123 dél-koreai vállalatot magában foglaló ipari park a két Korea közötti együttműködés fontos szimbóluma volt.

Phenjan szerdán a Szöulnak címzett hivatalos közleményben bejelentette: a dél-koreai vállalatok dolgozói visszamehetnek a keszongi telephelyekre, és ott óvintézkedéseket tehetnek annak érdekében, hogy az esős időszak miatt ne keletkezzenek károk a gyárakban.

A francia hírügynökség értékelése szerint a szerdai fejlemények a két Korea közötti megbékélés újabb jeleként értelmezhetők.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu